Ultimele declaraţii de avere ale preşedinţilor de consilii judeţene dovedesc că nu toţi moldovenii sunt înglodaţi în datorii şi săraci lipiţi pământului.
Din contra, dacă ne raportăm la veniturile încasate de noii şefi ai regiunii, vom constata că aceştia au primit într-un an peste 600 de salarii minime pe economie, cum este cazul fostului secretar de stat Maricel Popa, care a primit pentru activităţile desfăşurate suma de 591.748 de lei. Nu se poate plânge de lipsa banilor nici revalidatul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, care împreună cu soţia sa parlamentar, au încasat 126.957 de lei. Cel mai sărac este, potrivit declaraţiei de avere, fostul deputat Ionel Arsene, care anul trecut a avut de cheltuială numai 70.992 de lei.
Din ultima declaraţie de avere depusă de pesedistul Maricel Popa, ales de curând şef peste întreg judeţul Iaşi, observăm că numele acestuia apare pe actele de proprietate a 12 terenuri, care intravilane, care extravilane, ce însumează o suprafaţă de 48.716 mp. La capitolul imobile, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi deţine, împreună cu soţia sa Mihaela, trei apartamente dobândite prin cumpărare, situate în municipiul reşedinţă de judeţ, şi o casă obţinută prin moştenire în anul 2012, în Comarna.
Din declaraţia de avere aflăm că social-democratul nu are niciun autovehicul trecut pe numele său, însă deţine diverse bijuterii din aur, a căror valoare se ridică la suma de 11.000 de euro şi tablouri realizate de pictorii Dan Hatmanu, Bogdan Bârleanu şi Gabriel Moisuc, valoarea acestora lucrări fiind de 40.000 de euro.
Depozitele familiei Popa sunt numai în moneda naţională, valoarea totală a acestora ridicându-se la suma de 140.023 de lei. Cunoscut pentru implicarea sa în mediul privat de business, Popa are acţiuni sau împrumuturi directe ce depăşesc suma de 979.475 de lei.
Pe numele fostului secretar de stat sunt făcute şi câteva împrumuturi care, adunate, îl îndatorează pe Maricel Popa la bănci sau către alte societăţi comerciale cu suma de 353.402 de lei.
La capitolul venituri încasate în anul fiscal trecut, soţii Popa au încasat în total suma de 591.748 de lei.
Reales şef al judeţului Vaslui, Dumitru Buzatu deţine în proprietate opt terenuri, cinci agricole, două extravilane şi unul intravilan, toate având o suprafaţă de 107.587 mp. Din declaraţia de avere aflăm că soţii Buzatu stau la fel de bine şi în materie de imobile, aceştia având un apartament, o casă şi un spaţiu comercial. Politicianul are un autoturism Lada şi o ambarcaţiune cu motor, neavând de declarat bijuterii sau obiecte de artă. La saltea, şeful judeţului are depuse economii de 35.000 de lei şi active de 200 de lei.
Din indemnizaţia de preşedinte al Executivului judeţean, Buzatu a încasat în 2015 un salariu de 58.180 de lei, la care se adaugă îndemnizaţia de senator a soţiei, în valoare de 59.400 de lei şi chiriile primite pe imobilele menţionate mai sus. În total, familia de politicieni a beneficiat anul trecut de 126.957 de lei.
Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, deţine două terenuri agricole, unul primit moştenire şi unul cumpărat, suprafaţa totală a acestora depăşind 8 hectare. La capitolul imobile, noul şef al Botoşaniului are trecut pe numele său o casă în comuna Vlădeni, primită moştenire, şi un apartament în municipiul reşedinţă de judeţ, cumpărat de acesta la începutul anilor '91. Macaleţi conduce un BMW X3 şi are un depozit bancar de 9.500 de euro. Actualul lider al CJ nu are datorii către bănci, iar din salariul de prefect, la care s-a adăugat şi venitul încasat de la SC Serconf- Botoşani, a avut de cheltuială, în anul financiar trecut, nici mai mult nici mai puţin de 110.540 de lei.
Fostul senator Gheorghe Flutur, ales şef al judeţului Suceava pe 5 iunie, are în posesie patru terenuri intravilane la Gura Humorului şi două extravilane, în aceeaşi localitate, suprafaţa totală a acestora fiind de 2,27 de hectare. În declaraţia de avere a liberalului găsim şi două case, tot la Gura Humorului, una trecută pe numele fiului şi una pe numele fiicei.
Parlamentarul se plimbă cu un BMW, iar la începutul acestui an a ales să vândă un autoturism marca Audi, pentru care a primit 20.000 de euro. Fără datorii la bănci sau acţiuni, politicianul declară numai un depozit bancar de 20.000 de lei. La capitolul venituri, Flutur susţine că a avut la dispoziţie anul trecut numai indemnizaţia de senator, în valoare totală de 77.271 de lei.
Sorin Braşoveanu, ales preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, deţine împreună cu soţia cinci terenuri a căror suprafaţă însumează 68.328 de mp. Pe numele celor doi soţi sunt trecute şi un apartament, o casă de vacanţă şi două garaje. Social-democratul pare a avea pasiuni scumpe, dat fiind că declară o ambarcaţiune despre care se fereşte să dea mai multe amănunte. Fără maşină personală, bijuterii sau obiecte de artă, din declaraţia noului şef al judeţului aflăm că aceasta a vândut anul trecut un autoturism Skoda Octavia, pe care a încasat suma de 33.450 de lei.
În calitate de director general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău acesta a încasat suma de 41.081 de lei, la care s-a adăugat indemnizaţia de consilier local la Buhuşi, în valoare de 4.068 de lei, veniturile acestuia fiind rotunjite şi din activităţile didactice desfăşurate la Universitatea „Petre Andrei”. Astfel, împreună cu salariul soţiei, veniturile totale ale familiei, în anul fiscal 2015, au fost de 87.477 de lei.
Fostul deputat de Neamţ Ionel Arsene, actualmente şef al judeţului, deţine un teren intravilan în judeţul Bacău şi o fâneaţă în comuna Vânători. În oraşul Târgu Neamţ social-democratul are în proprietate un apartament de 84 de mp, iar la Săuceşti deţine o casă de 66 mp, ambele imobile fiind dobândite prin cumpărare. Politicianul se deplasează cu un autoturism Mercedes S500, însă nu are de declarat bijuterii, obiecte de artă sau depozite bancare, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul Evenimentul.
Arsene şi soţia sa au investit totuşi în active, acordând şi câteva împrumuturi, toate acestea ridicându-se la suma de 400.554 de lei. Până în anul 2023, şeful judeţului Neamţ are de restituit şi cinci credite bancare în euro, acestea ridicându-se la o sumă totală de 376.000 de euro. La capitolul venituri observăm că din indemnizaţia de parlamentar, la care s-a adăugat salariu Gabrielei Arsene dobândit de la SC Rotercom-Prestige, în casa familiei au intrat 70.992 de lei.
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024