La aproximativ cinci luni de la tragedie, dosarul în care sunt cercetate circumstanțele în care a murit Alexandra Ivanov mai parcurge o etapă importantă.
Toate părțile din anchetă, respectiv cele civile (familia pacientei decedate), suspecta Mariana Pitrop și nu în ultimul rând partea responsabilă civilmente (Spitalul Județean Mavromati) și-au stabilit proprii experți care să vină cu opinii avizate și argumentate privitoare la conduita medicală avută de medicul de gardă precum și la cauzele care au dus la moartea tinerei de 25 de ani.
Odată stabiliți experții, fiecare dintre ei a obținut acces la dosar pentru consultarea probatoriului și pentru formularea de obiective în cazul în care s-a considerat că unele elemente din expertiză sunt (in)suficiente sau ar trebui adăugate noi elemente care să ajute în anchetă în stabilirea adevărului.
În cursul lunilor noiembrie – decembrie a avut loc studierea dosarului. Pentru că etapa de consultare a dosarului a fost deja epuizată, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a emis o ultimă ordonanță de dispunere a obiecțiilor formulate și punere în aplicare a procedeului autopsiei medico-legale, în data de 8 ianuarie 2024.
Tradus, asta înseamnă că experții cooptați în dosar, cu toate probele și actele medicale la dispoziție, își încep activitatea în mod oficial și lucrează la propriul raport de expertiză medicală pentru a se afla în mod avizat ce s-a întâmplat în noaptea de 17 spre 18 august 2023, care i-a fost fatală Alexandrei Ivanov.
Procurorul a stabilit termen pentru depunerea rapoartelor de expertiză pentru data de 1 martie 2024. În cazul în care va fi necesar, prin prisma volumului de muncă, termenul mai poate suferi prelungiri.
În primul rând cauza și felul morții Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani, mamă a trei copii, ajunsă la Maternitatea Botoșani cu o sarcină oprită din evoluție.
Experții vor stabili dacă pacienta suferea de boli cronice sau era cunoscută cu alte afecțiuni anterior internării în secția exterioară a Spitalului Județean Mavromati. Sau dacă trupul său prezenta anterior decesului urme de leziuni și care ar fi fost natura acestora.
De asemenea, expertiza ar urma să indice existența stării de graviditate, starea cervixului dar și stabilirea momentului opririi din evoluție a sarcinii și debutul complicației infecțioase. Mai concret, dacă la momentul internării era instalată infecția din organism, una dintre cauzele decesului.
Rapoartele de expertiză medicală mai trebuie să stabilească dacă examinarea și diagnosticul de la internare efectuate de doctorița Mariana Pitrop au fost corecte și complete și dacă starea generală a Alexandrei indica o situație de urgență.
Un alt aspect important este privitor la medicația primită în spital, dacă a fost corespunzătoare sau dimpotrivă, i-a pus viața în pericol și mai mult decât atât, dacă rezultatele analizelor prelevate la miezul nopții indicau complicații.
Mai sunt o serie de întrebări care necesită un răspuns avizat în ceea ce privește obligațiile concrete ale medicului de gardă și criteriile de evaluare a durerii în cazul pacientei care a cerut ajutor ore în șir.
Și dacă se poate aprecia că mesajul trimis la 4:18 cu conținutul: ”Sunt Ivanov Alexandra. Credeți că îmi puteți face chiuretajul noaptea asta, că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet, simt că o iau razna” ar fi impus reevaluarea pacientei de către medicul de gardă sau efectuarea de alte investigații suplimentare
Cea mai importantă întrebare probabil este dacă Alexandra ar fi murit oricum, indiferent de ajutorul de specialitate primit și dacă medicului i se poate imputa această tragedie, prin greșeli de conduită și tehnică medicală.
„În calitate de reprezentant legal al familiei Alexandrei, am remarcat cu satisfacție faptul că toate întrebările pe care le considerăm importante figurează în lista comunicată de Parchet. Cu alte cuvinte, cercetările experților vor oferi răspunsuri la toate aceste întrebări și, apreciem noi, vor susține argumentația juridică pe care o formulăm și punctul nostru de vedere: a fost vorba de o culpă medicală, iar legea trebuie să își spună cuvântul”,
Gianina Vera Poroșnicu, avocatul familiei Ivanov
Familia Alexandrei Ivanov, constituită parte civilă în dosar, beneficiază de serviciile unui specialist reputat: șef lucrări dr. Mihnea Costescu, medic primar Medicină legală și medic primar Farmacologie clinică.
În funcție de rapoartele de expertiză medicală, se poate modifica și calitatea procesuală a doctoriței Mariana Pitrop, care este în prezent suspect în ancheta derulată de organele de cercetare penală.
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Alertă de ultimă oră: COD GALBEN de vreme rea emis pentru mai multe localități din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Mailat a dat cu flit Botoșaniului: Eu nu pot obliga pe nimeni
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile