Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019
S-a născut în urmă cu 65 de ani, pe malul Prutului. Al zecelea copil al familiei Dumitriu din Rădăuţi-Prut. Când s-a ivit pe lume Corneliu, tatăl ajunsese parcă obosit în coasta bătrâneţii. Slăbit după război, ostoit de grijile unei familii numeroase, chinuit de colectivizarea care răsturna fără milă rosturile satelor. Cu toate acestea, tatăl a rămas până în capătul vieţii un om elevat, foarte credincios. Mama, o femeie foarte frumoasă, ceva mai tânără decât tata, a fost lumină şi sprijin pentru toți copiii, dar mai ales pentru cei trei băieți veniţi în urmă, Corneliu fiind cel mai mic.
”A contat mult că mama a ţinut foarte mult la noi, în special la mine. Mă proteja să mă joc, să mă bucur. Era o familie nu de oameni necăjiţi, pentru că atunci toată lumea era la fel, dar, într-un fel, de oameni fericiţi”, îşi aminteşte Corneliu Dumitriu.
Lumea copilăriei lui Corneliu Dumitriu a fost Prutul cu lunca întinsă, chiar dacă nu aveau voie să se apropie. Dar ştiau că dincolo de apă erau fraţii români, era Grigore Vieru... Prutul a fost, din astă pricină, un continuu mister, o insulă care în mintea copilului de atunci era populată de animale fabuloase, cu lupi roşii uriaşi, mistreţi şi căprioare, dar şi păsări care căpătau dimensiuni şi semnificaţii ieşite din comun.
Nu este de mirare că, peste ani şi ani, Prutul a revărsat pe pânza artistului, lumea fabuloasă din luncă regăsindu-se în lucrările lui Corneliu Dumitriu.
A învăţat în sat, dar liceul l-a terminat la Bucureşti. Oraşul care, în anii 70, i-a deschis uşile teatrelor, ale expoziţiilor. Familia cu 10 copii din Rădăuţi Prut nu a avut puterea materială pentru a-şi purta odraslele prin facultăţi, dar le-a oferit oportunităţi, le-a cultivat gustul pentru cultură şi pentru muncă.
A început să picteze atunci când a revenit în Botoşani, după ce a ajuns la Şcoala Populară de Artă, unde profesor era pictorul Victor Hreniuc.
”Simţeam că pot dărâma lumea, că pot schimba universul aşa cum vreau eu. Privind retrospectiv, mi se părea că eram într-o linie de evoluţie fantastică, şi nu era nici pe departe aşa, fiecare dintre noi are deasupra capului o peliculă de care nu trece, îşi apără cu îndârjire mediocritatea”, spune cu celebra-i modestie Corneliu Dumitriu.
Dar Dumnezeu i-a adus în cale oameni providenţiali, unul dintre aceştia fiind Constantin Piliuţă. Și sfatul lui Piliuţă: "Fraţilor, natură, natură!".
Înainte de a picta, Corneliu Dumitriu a învățat vederea. A contemplat, a meditat, a transfigurat. Culoarea a venit ca o completare în supra-vederea pictorului.
La Corneliu Dumitriu, pictura nu imită. Culoarea nu redă realitatea, dimpotrivă, o transformă. ”Totul este să vezi”, spune artistul. Și asta pentru că, în viziunea sa, capacitatea noastră de a vedea este limitată de modul în care ne formăm această capacitate.
”Se spune că toată lumea priveşte, dar pictorul vede! A vedea înseamnă să vezi lumina, să vezi proporţiile, să vezi din ce e construit, care este metodologia de a putea să redai... Ori natura este un exemplu foarte viu. Dacă lucrez o lucrare în natură, chiar dacă nu fac ceea ce văd, dar dacă pe şevaletul din faţa ta priveşti şi ai un asemenea şoc de realitate pe care îl ai când priveşti tabloul, lucrarea aceea va avea o energie superioară şi care va învinge întotdeauna, pentru că are autenticul pe care ţi-l dă numai Dumnezeu, Dumnezeu este cel care este infinit, superior minţilor umane”, mărturisește artistul Corneliu Dumitriu.
Până pe 31 decembrie, iubitorii de artă pot admira lucrările pictorului Corneliu Dumitriu aflate pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani. Sunt expuse lucrări realizate în perioada 2015 – 2019, dar și o selecție din creațiile realizate în diverse alte perioade ale laborioasei activității artistice a autorului.
Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019. Avându-l alături pe istoricul Gheorghe Median, cel care a făcut o prezentare a lucrărilor, Corneliu Dumitriu a adus pe simeze lucrări reprezentative, dar și dintre cele mai puțin cunoscute publicului.
Galeriile de Artă au fost luminate la propriu de culorile calde, solare cu care pictorul ne-a obișnuit, fascinând mai ales prin modul în care transpune pe pânză lumina și zborul.
”Pentru mine înseamnă cel mai frumos povestitor cromatic în ceea ce priveşte minunata vale a Prutului. O să regăsiţi în expoziţie lucrări care amintesc de seria aceasta pe care domnia sa a dedicat-o locurilor natale. Pentru mine rămâne omul care, serios şi constant în pasiune, dăruieşte din 5 în 5 ani iubitorilor de artă expoziţii de o calitate deosebită care ne încântă deopotrivă prin idee, prin cromatică şi prin tot ceea ce poate să spună un artist prin culorile sale”, Ana Elisabeta Coşereanu, muzeograf Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani
Gheorghe Median le-a vorbit celor prezenți la vernisaj despre personalitatea artistului, dar mai ales despre ce înseamnă creația în viziunea pictorului Corneliu Dumitriu.
”Vorbim despre o personalitate foarte cunoscută. Domnia sa trăieşte de foarte mulţi ani în Botoşani, operele sale sunt expuse pe simezele acestei galerii, în expoziţii personale şi de grup, din 1988 încoace. Este un artist despre care s-a scris, despre care au scris critici de artă, de la Constantin Prut la Valentin Ciucă, Val Gheorghiu şi mulţi alţii. Este un artist ale cărui opere au făcut vâlvă în expoziţii din Bucureşti, au fost expuse la New York şi la Frankfurt, este un om ale cărui tablouri se află în sute de case”, a spus Gheorghe Median.
Diferența dintre un desenator și un creator vine tocmai din manifestarea harului. Or la Corneliu Dumitriu lucrările nu imortalizează, nu copiază, nu redau. Ele transmit, creează stări, sentimente, emoții.
”Un pictor care este făcut să fie artist. Sunt oameni care se exprimă în virtutea unui talent, dar sunt oameni care poartă deasupra lor harul. Harul înseamnă nu doar a te exprima artistic, înseamnă a avea puterea să te concentrezi, să nu te laşi furat niciodată de succese efemere, să fii mereu acolo. Să lucrezi necontenit toată viaţa”, completează Gheorghe Median.
Pictura lui Corneliu Dumitriu tocmai asta face: rămân într-o continuă febră a creației și după ce artistul a ridicat pensula de pe pânză.
”Şi uneori te întrebi dacă temele, dacă cele pe care le pictează şi le transpune pe pânză le gândeşte, le hotărăşte sau îi sunt hotărâte. Îi vin dinăuntru şi trebuie să le exprime”, spune Gheorghe Median.
Artistul a copilărit pe malul Prutului, într-o localitate în care s-a înfrăţit cu natura, în care a putut să umble desculţ prin iarbă şi prin pâraie, să călărească, să urce în copaci, ne spune mai departe Gheorghe Median.
Și e de ajuns să privești fiecare centimetru pătrat de culoare pentru a înțelege că amintirile copilăriei au rămas şi mai târziu au fost transpuse pe pânză.
”Sunt câteva tablouri care ţin de poveştile copilăriei, de amintirile de atunci, şi dacă vreţi şi de încărcătura de cultură pe care o are un om. Pentru că trebuie să fii un om cult ca să poţi să dai consistenţă, să dai expresie gândurilor tale. Maestrul Corneliu Dumitriu este un om citit, un om la curent cu cultura, cu literatura, şi acest lucru se vede în ceea ce face. Sunt acolo câteva tablouri înfăţişând cai. Cred că acest lucru l-a preocupat, este ca o obsesie. Cai care nu înseamnă pur şi simplu cai. Ei sugerează ceva. Sugerează mişcarea şi fac legătura între noi, între lumea noastră şi lumea animalelor”, a conchis muzeograful Gheorghe Median.
Corneliu Dumitriu: ”Am aflat despre mine lucruri foarte interesante”
Pictorul Corneliu Dumitriu a impresionat asistența nu doar prin modestie, cât mai ales prin felul în care a reușit să adune laolaltă oameni diferiți, și totuși atât de apropiați artei pure. Scriitori, confrați în ale culorii, profesori, medici, elevi, tineri artiști, cu toții s-au aflat în amiaza lui 1 decembrie la expoziția care a marcat cei 65 de ani de viață ai pictorului.
”Vreau să îi mulţumesc domnului Median pentru că am aflat despre mine lucruri foarte interesante. Sincer, am avut plăcerea deosebită să văd că reuşesc şi la vârsta asta să fac o expoziţie. Cam ce am avut de spus am spus pe simeze. Vă doresc o zi frumoasă. Trăiască România, trăiască ţara noastră frumoasă, să înflorească, şi noi într-însa. Vă mulţumesc”, au fost puținele cuvinte rostite de pictorul Corneliu Dumitriu.
Prezent la vernisaj a fost și prof.univ.dr. Corneliu Iațu, prorectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu întâmplător s-a aflat alături de artist, după cum a mărturisit la finalul evenimentului.
”Pe mine mă leagă de domnul Dumitriu locurile natale, sunt din Miorcani, dumnealui este din Rădăuţi Prut şi iubim această vale mirifică a Prutului pe care puţini o cunosc, dar prin această expoziţie cred că toţi se vor îndrăgosti de valea Prutului. Pentru că ea are o lumină deosebită, o revedem în multe tablouri de aici, sunt absolut fantastice. Domnul Dumitriu a reuşit poate ca nimeni altul să transpună această lumină într-o emoţie vibrantă. Nu putem spune decât că emoţia ne copleşeşte văzând aceste tablouri extraordinare şi modestia artistului. Nu ştiu de ce, dar mă duce cu gândul la Tonitza, mă duce cu gândul la Ştefan Luchian, poate că ceva din aceşti artişti se regăseşte şi în pictura domniei sale, ceea ce este mirific”, a spus Corneliu Iațu.
Cunoaște arta lui Corneliu Dumitriu, i-a urmărit culoarea și i-a cunoscut zbaterea din ani și ani de trudă artistică. Cum regăsește pictura lui Corneliu Dumitriu astăzi?
”S-a transformat, a evoluat de o manieră fantastică, excepţională, aşa cum îi stă bine unui artist adevărat. Pentru că un artist este într-o căutare permanentă. Putem spune că a ajuns la un punct în care această căutare nu se opreşte, dar arată o descoperire a unei realităţi cu totul şi cu totul deosebite. Şi cred că aceasta este menirea artistului”, a mărturisit prof.univ.dr. Corneliu Iațu.
CDʼ65 este o expoziție care ne aduce aminte de noi înșine, de rostul și de rolul artei în viața noastră. Dar ne aduce aminte și că artistul este un veșnic și neostenit căutător. Și că drumul lui nu se termină niciodată.
”Domnului Dumitriu îi doresc să continue această căutare, să picteze cât mai multe lucrări valoroase, fantastice, deosebite, ca să ne emoţioneze în continuare şi, sperăm noi, să dea în continuare valoare acestui colţ de rai care se cheamă Botoşani”, a încheiat, cu emoție vizibilă, prof.univ.dr. Corneliu Iațu, prorectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024