Să te implici în diverse activități de voluntariat ori campanii sociale înseamnă să ajuți alte persoane mai puțin norocoase decât tine. Însă acest tip de angajament vine cu beneficii și pentru tine, de la scăderea tensiunii arteriale la reducerea stresului și, implicit, la combaterea depresiei.
În România, voluntariatul nu este un termen nou. Totuși, acest domeniu nu este atât de dezvoltat precum în alte țări, unde este practicat chiar de la vârste tinere, din adolescență ori chiar mai devreme. Și pe bună dreptate, pentru că a oferi altora timp și/sau bani ori alte lucruri, fără să ceri nimic în schimb, vine cu beneficii și pentru tine.
Atunci când decizi să te implici într-o campanie socială, de exemplu, sa sustii un copil sa mearga la scoala, sau te hotărăști să fii voluntar într-un cămin de bătrâni, vei remarca o schimbare subtilă în tine însuți. Te vei simți mai conectat la comunitate și vei vedea că stresul din viața de zi cu zi se reduce. Vei împărtăși noile experiențe cu alții și vei vrea să ajuți mai mult.
Mai multe studii au stabilit o legătură între voluntariat și scăderea tensiunii arteriale, inclusiv în grupa de vârstă de peste 50 de ani. Pe de altă parte, alte studii au evidențiat faptul că persoanele care practică voluntariatul în mod regulat beneficiază de o creștere a speranței de viață. Atunci când ai grijă de ceilalți, poți să te protejezi de depresie și izolare. Legăturile sociale sunt intense, constante, există sentimentul că poți fi util, iar în unele cazuri, activitatea fizică este la un nivel mai ridicat. Atunci când îi ajuți pe alții, în organism este stimulată secreția de endorfine, care contribuie la instalarea sentimentului de bine. Nu în ultimul rând, voluntariatul poate contribui la reducerea stresului. Numeroase studii au stabilit o legătură între cele două, iar motivul este o stimulare a secreției de oxitocină, hormonul bunăstării, indispensabil legăturilor sociale.
Înainte de a te lansa în voluntariat, există câteva aspecte la care te poți gândi, pentru a alege mai bine:
● Activitățile de voluntariat pot fi diverse, în domenii numeroase, precum educație, sănătate, tineret, cultură etc. Vezi ce ți s-ar putea potrivi!
● Unele activități sunt mai mari consumatoare de timp decât altele. Înainte de a merge pe acest drum, fă-ți o autoevaluare și fii sincer cu propria persoană, stabilind aspecte precum timpul de care dispui.
● Voluntariatul poate fi practicat în cadrul unei instituții ori al unui ONG sau poți să ajuți, pur și simplu, diverse persoane din jur. Poți să vizitezi la domiciliu o persoană care nu se mai poate deplasa, poți să gătești mâncare la o cantină a săracilor, poți să ajuți copii să-și facă temele – posibilitățile sunt nelimitate.
● Voluntariatul este o muncă gratuită, deci nu este plătit. Pe de altă parte, voluntariatul poate fi o ocazie de a învăța lucruri noi, de a-ți varia activitățile și, poate, de a ieși din zona de confort. Atunci când te oferi ca voluntar, poți avea de-a face cu o varietate de probleme care să-ți permită să aprofundezi anumite calități pe care le ai sau să dobândești noi abilități (nemaivorbind de multe provocări cărora trebuie să le faci față). Nu în ultimul rând, este o bună ocazie de a-ți dezvolta abilitățile în materie de muncă în echipă, necesare, de obicei, în multe profesii.
În concluzie, voluntariatul este benefic atât pentru cei care sunt ajutați, cât și pentru cei care ajută. Însă nu se potrivește oricui, iar acest aspect trebuie să fie luat în considerare, fără prejudecăți. Voluntariatul contribuie la dezvoltarea bunăstării, aducând și beneficii pe plan personal și profesional.
Sursa foto: United Way
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile