Veniturile bugetului general consolidat s-au situat după prima lună din an la 19,2 miliarde de lei, reprezentând 2,4% din PIB, fiind cu 5,7% mai mici în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.
Încasările din TVA au înregistrat o scădere faţă de ianuarie 2016 cu 24,8%. Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 16,2 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Cu alte cuvinte, Statul Român cheltuiește mai mult, dar produce mai puțin.
În februarie situația s-a mai ameliorat, dar comparativ cu primele două luni din anul precedent veniturile sunt în continuare mai mici cu 0,9%. Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pun scăderea pe seama diminuării cotei de TVA, care anul trecut era de 24%, iar acum este de 20%.
Botoșani face iarăși notă discordantă de restul țării și, culmea, de această dată cel puțin aparent în sens pozitiv. Astfel, dacă la nivel național veniturile la bugetul de stat s-au diminuat, datele puse la dispoziție de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) arată că la Botoșani au crescut.
Astfel, pentru luna februarie a acestui an, AJFP Botoșani a avut un plan de încasări de 44,64 milioane de lei, adică aproape 10 milioane de euro, pe care l-a depășit, reușind să încaseze 50,07 milioane de lei, undeva în jurul a 11 milioane de euro. Cu alte cuvinte, numai în februarie Fiscul a încasat cu un milion de euro peste ceea ce își propusese. Iar lucrurile stau asemănător și cumulat pentru ianuarie și februarie. Astfel, dacă la nivel național încasările au scăzut față de primele două luni din anul precedent cu 0,9%, la Botoșani au crescut cu 2,25%.
Și culmea, toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care față de 2016 AJFP Botoșani a pierdut un pachet semnificativ de agenți economici, a căror activitate fiscală, inclusiv plățile la bugetul de stat, sunt gestionate de DirecțiaGenerală Regională a Finanțelor Publice Iași, contribuția acestora nefiind luată în calcul de Fiscul botoșănean.
”Contribuabilii care aveau un comportament fiscal deosebit de bun, deci conformare voluntară atât la nivel declarativ, cât și la plată, au plecat la Iași, au plecat la București, cu toate că ei își desfășoară activitatea la Botoșani, cu forță de muncă de aici”,
Radu Țurcanu, director AJFP Botoșani.
Mai exact, firmele încadrate la categoria contribuabililor mijlocii au fost preluate de Finanțele de la Iași, serviciul de profil de la Botoșani destinat acestora fiind de altfel desființat, iar personalul din această structură fiind transferat la alte compartimente.
Și totuși, care să fie explicația?
”Luna fiscală la AJFP Botoșani începe pe 1 și se termină pe 30 sau 31. Poate o parte, nu dau nume, stau începând cu 25, care este termenul de plată a contribuțiilor la buget și se uită pe geam să vadă care vin cu declarații, să vadă ce au declarat și ce așteptări de plată au. Alții probabil că până pe 25 o mai lasă «la relanti», noi nu, de pe 1 stăm cu lista în față și ne facem treaba cum ne-am face-o de pe 25 pe 31. Luăm tot timpul măsuri de precauție, de prudență, discutăm cu contribuabilul, îl avertizăm, îi știm foarte bine situația financiar-contabilă”,
Radu Țurcanu, director AJFP Botoșani.
În timp ce la Botoșani situația este atât de roz, la nivel național Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, tocmai a declarat că Executivul va fi nevoit să ia măsuri, dacă cifrele bugetare vor arăta la fel de rău după primele trei luni. De asemenea, ministril Finanțelor a vorbit deja despre tăieri bugetare, lucru care l-a cam înfuriat pe Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, care i-a cerut premierului să discute cu acesta.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024