Un centru spa de lux, gândit de comunişti la Botoşani, s-a transformat după 1990 într-o ruină decrepită în centrul oraşului, dar şi într-un veritabil adăpost pentru oamenii străzii. De 30 de ani autorităţile locale au venit cu tot felul de soluţii fantastice pentru reconstrucţie, neconcretizate.
În zona de promenadă, cea mai frumoasă şi mai tranzitată a municipiului Botoşani, peisajul urbanistic este efectiv strictat de o construcţie de beton armat, lăsată în paragină, după un gard vechi, plin de grafitti.
Toţi cei care merg la parc pentru o plimbare sau vizitatorii oraşului sunt nevoiţi să treacă pe lângă această ruină, năpădită sezonier de buruieni şi populată, mai ales noaptea, de oameni ai străzii, în căutarea unui adăpost, scrie Adevărul.
Timp de 30 de ani, autorităţile municipale şi judeţene nu au reuşit nici să transforme această structură în ceva util oraşului dar nici să o dărâme. Au venit în schimb cu tot soiul de proiecte care până la urmă nu s-au materializat.
În apropierea Băii Centrale a municipiului Botoşani, aflată în partea stângă a Parcului ”Mihai Eminescu”, cum se urcă dinspre Pietonalul Unirii, în anul 1989, administraţia comunistă a oraşului planifica construirea unui centru moderne de tratament cu saună şi bazine de înot. Gurile rele spun că ar fi fost cu destinaţie specială pentru oamenii de bază ai partidului.
Cert este că s-au şi apucat de treabă reuşind să facă structura de beton a parterului şi etajului unu. A venit însă momentul decembrie 89 şi lucrările au fost sistate. Lucrarea trebuia finalizată în vara lui 1990. Nici până astăzi, spa-ul comuniştilor nu a mai fost finalizat.
Au rămas însă ruinele, după un gard de beton, acoperit, după anul 2000 cu grafitti. Din primăvară, structura de beton abandonată este acaparată de o vegetaţie abundentă. O vreme, printre betoane şi-au făcut veacul câinii maidanezi, iar mai apoi oamenii străzii.
Structura nefinalizată a trecut din administrarea societăţii de apă şi canalizare înfiinţată după 1990 în cea a Companiei de Investiţii, iar în cele din urmă, în proprietatea Primăriei municipiului Botoşani.
Primarii s-au întrecut în planuri, care de care mai impozante, privind exploatarea vechii structuri comuniste. În 2014, reprezentanţii Consiliului Judeţean Botoşani, declarau că vor să transforme Baia Centrală a oraşului, închisă în anul 1990, într-un centru spa modern, conform destinaţiei iniţiale, din perioada comunistă. În plan erau incluse şi structurile părăginite din spatele Băii Centrale.
Nu s-a mai făcut însă nimic. După numai un an, primarul municipiului Botoşani, de la aceea vreme, Ovidiu Portariuc, spera să primească bani de la CNI pentru construirea, pe aceea structură, a unui bazin de înot, cu dimensiuni pentru practicarea sportului polo, scrie sursa citată.
Nu s-a făcut nici bazin, iar ruinele au rămas ca până atunci.
În anul 2017, primarul Botoşaniului, Cătălin Flutur, spera să facă pe locul ruinelor comuniste, un centru social, adică un cămin social, cu fonduri europene. Nici acest proiect nu s-a materializat.
În prezent, noul primar al Botoşaniului, Cosmin Andrei, vine cu o nouă soluţie pentru această zonă.
”Atât pe ruinele de la Baia Centrală, dar şi spatele clădirii de la Casa Cărţii vom lansa procedurile, în regim de urgenţă pentru construirea unor parcări supraetajate”, a precizat primarul oraşului, în condiţiile în care, oraşul suferă la capitolul locuri de parcare.
Edilul a precizat că se vor lua în calcul două variante, în funcţie de costuri, fie dărâmarea structurii existente, fie folosirea ei pentru parcarea supraetajată.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean prins BEAT și fără permis în trafic: A fost reținut de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024