Oficialii BNR au publicat raportul lunar în care se regăsesc avertismente și estimări cu privire la situația economică.
Cu un pic de noroc, înainte de finele acestui an, rata anuală a inflației în România va continua să scadă, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu din partea băncii centrale. Sub nicio formă, asta nu înseamnă că vor scădea prețurile la alimente și alte produse din piață, inclusiv carburant. În schimb, se traduce prin faptul că puterea de cumpărare a românilor nu se va mai diminua, nivelul de trai ar trebui să se mențină, scrie Playtech.
„În ceea ce privește evoluțiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflației va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflației din mai, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023 şi la 3,9% la finele orizontului proiecției”,
transmite BNR.
Există în continuare incertitudini și riscuri la adresa actualei perspective a inflației, dar acestea decurg aproape exclusiv din reducerea suplimentară a livrărilor de țiței anunțată de către țările OPEC. Probleme pe termen lung ar putea provoca și plafonarea temporară a adaosului comercial la produsele de bază, după cum au semnalat membrii Consiliului.
„În acelaşi timp, s-a convenit că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai moderate şi în atenuare mai pronunţată pe orizontul scurt de timp decât în prognoza precedentă, în condiţiile în care noile evaluări indică o creştere economică mai modestă pe ansamblul trimestrelor II şi III comparativ cu previziunile anterioare, după încetinirea peste aşteptări a ritmului acesteia în trimestrul I. Evoluţiile fac probabile valori mai reduse şi în descreştere mai rapidă ale excedentului de cerere agregată în perspectivă apropiată, faţă de cele evidenţiate în prognoza din luna mai”,
au apreciat membrii Consiliului BNR.
În orice caz, rata dobânzii de politică monetară rămâne la 7%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) se menține la 8%. Nu în ultimul rând, rata aferentă facilității de depozit este de 6%.
Redacția Botoșăneanul
Jan 01, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 01, 2025
ALERTĂ meteo: COD GALBEN emis la Botoșani
Oana Sava
Jan 01, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile