Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea prin care pensionarii care au primit mai mulți bani la recalculare nu vor fi nevoiți să restituie sumele.
Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, indiferent de categoria de pensie de care aceştia beneficiază, în situaţia emiterii unor decizii de recuperare a sumelor plătite necuvenit ulterior datei de 1 octombrie 2014, precum şi sub condiţia nereţinerii culpei beneficiarilor în raport cu modul de generare a debitului.
„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor, nu se recuperează”, prevede legea, potrivit antena3.ro.
Dacă pensionarii au fost anunțați inițial că vor fi obligați să dea înapoi banii, acum președintele a promulgat legea și vor fi amnistiați. Ar fi vorba de peste 10.000 de pensionari, ale căror venituri lunare au fost calculate, în medie, cu cel mult 100 de lei în plus.
Astfel, pensionarii care la recalcularea au primit mai mulți bani, în urma unor calcule greșite făcute de funcționari, nu mai dau banii înapoi.
Proiectul prevede și că funcționarii care au făcut greșeli scapă de responsabilitate.
Scutirea de la plata sumelor primite necuvenit de pensionari se va aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau au beneficiat aceștia în momentul constatării diferențelor.
Debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligaţiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activităţi independente, nu fac obiectul scutirii de la plată, conform prevederilor prezentei legi.
Legea intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare datei publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
TikTok interzis într-o țară europeană, după uciderea unui adolescent prin intermediul rețelei
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Afacere marca Iftime: Cîmpanu, de la 500.000 de euro la transfer gratuit înapoi la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Bugetarii se bucură de vacanțe mai lungi în 2025: Ce zile libere vor avea
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile