Aleşii le-au pus gând rău poliţiştilor rutieri.
O propunere legislativa depusa de Senat prevede ca soferii nu vor mai putea fi sanctionati de catre politistii care folosesc radarul si care nu poarta uniformele specifice, nu folosesc o masina cu insemnele politiei sau stau prea departe de aceasta atunci cand utilizeaza radarul mobil, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat.
O propunere legislativa pentru modificarea si completarea art. 109 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost recent inregistrata la Senat pentru dezbatere. Pentru a se aplica, aceasta are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare si de publicarea in Monitorul Oficial.
Potrivit acestei propuneri legislative, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor ar urma sa se faca direct de catre politistul rutier sau politistul de frontiera, acestia fiind obligati sa poarte uniforme cu inscrisuri si insemne distinctive.
"De asemenea, dispozitivele fixe sau mobile destinate masurarii vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care presinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Mai mult, dispozitivele mobile (tip pistol) destinate masurarii vitezei se vor utiliza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere", prevede propunerea legislativa.
Aceste modificari sunt propuse pentru a schimba situatia actuala, in care politistii rutieri se concentreaza, cel mai des, pe activitati de constatare si aplicare de sanctiuni si nu desfasoara suficiente actiuni de preventie a accidentelor.
In acelasi timp, se urmareste si schimbarea perceptiei soferilor asupra politistilor, in conditiile in care acestia sunt vazuti in prezent ca niste “vanatori” de soferi si nu ca niste reprezentanti si aparatori ai legii, care ajuta conducatorii auto sa se comporte legal, adecvat si responsabil pe drumurile publice.
Ca argumente in favoarea acestor modificari, in propunere se vorbeste de faptul ca, in ciuda sanctiunilor dure aplicate de catre politisti soferilor, acestia nu si-au schimbat comportamentul, iar numarul accidentelor rutiere inregistrate in Romania nu s-a redus foarte mult.
Atentie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial. (Sursa: România Tv)
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024
Ghid instalare centrală termică: pașii esențiali și accesoriile necesare
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
PSD: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024