De la un atelier la fabrici în cinci oraşe
Gheorghe Ciubotaru, omul de afaceri care controlează grupul de firme Electroalfa din Botoşani, un business de 38,7 mil. euro anul trecut, cu activităţi în industria energetică, ia în calcul vânzarea unui pachet de acţiuni către un investitor strategic sau financiar sau o listare la bursă, decizia urmând să fie luată în urma unui audit prin care se va desemna cea mai bună soluţie de capitalizare a grupului.
„Este un pas firesc în dezvoltare“, spune
Gheorghe Ciubotaru pentru
Ziarul Financiar.
Principala activitate a grupului este fabricarea echipamentelor pentru sectorul de distribuţie a energiei electrice, precum tablouri, celule de medie tensiune şi posturi de transformare.
Electroalfa deţine trei fabrici la Botoşani şi filiale de producţie la Bucureşti, Cluj, Braşov şi Iaşi. Grupul include şi divizii specializate pe confecţiile metalice şi proiecte la cheie.
Gheorghe Ciubotaru a început acest business imediat după Revoluţie, când a plecat din Electrocontact Botoşani, o firmă cu 5.700 de angajaţi unde el conducea o secţie de 300 de oameni. Într-un interviu acordat
ZF,
Ciubotaru spunea că începuturile
Electroalfa au fost într-un atelier în care producea un mic dispozitiv electronic. Azi,
Electroalfa este un business de 38,7 milioane de euro, cu un profit net de 5 milioane de euro şi 385 de angajaţi.
„Nu pot spune deocamdată cât de mare va fi pachetul de acţiuni. Avem un audit în desfăşurare. Am putea lua în calcul şi listarea la bursa de la Bucureşti. Oricum, vom alege cea mai bună formă de capitalizare a companiei. Estimez că acest lucru se va întâmpla în 2015“, a completat
Gheroghe Ciubotaru, care a precizat că în acest moment controlează intergral grupul
Electroalfa.
O poveste... energetică de la Cluj
Pasul pe care
Gheorghe Ciubotaru este pregătit să-l facă nu este o noutate în domeniul său de activitate. De exemplu, la finalul anului 2012, cei trei clujeni care au pus pe picioare EnergoBit, un business de peste 170 de milioane de euro, specializat în livrarea de soluţii complete pe segmentul energetic, au vândut pachetul majoritar de acţiuni către polonezii de la Innova Capital, un alt pachet din titlurile firmei fiind preluat de către BERD. Tranzacţia a venit după mai bine de 20 de ani în care Ştefan Gadola, Peter Pal şi Ioan Socea, fondatorii EnergoBit, au avut participaţii egale şi au deţinut aceleaşi funcţii în afacerea pornită în 1990 într-un apartament, cu un fax şi cu 50 de dolari, dar care azi a ajuns să se bată cu greii internaţionali din piaţa echipamentelor energetice.
Energobit este tocmai compania cu care
Electroalfa, în asociere cu Elsaco, a concurat pentru construcția instalației de nocturnă de la Stadionul Municipal, firma clujeană având câștig de cauză.
CITEŞTE ŞI:
Pregătit de lovitură: 15 milioane euro şi 400 de salariaţi; face angajări