Un botoșănean care ar trebui să se ocupe de creșterea nepoților a reușit să producă bugetului de stat un prejudiciu de peste două milioane de euro. De mai bine de trei ani autoritățile încearcă să recupereze banii, dar suma încasată este insignifiantă raportat la cea care trebuie plătită.
Și aceasta fiindcă modalitatea la care s-a apelat pentru stingerea creației a fost aceea de sechestru pe conturi. Mai exact, Casa Județeană de Pensii (CJP) i-a pus poprire pe pensie, însă cum aceasta este de doar 1.095 lei și potrivit legii poate fi oprită doar o treime, lunar bugetului de stat îi revin doar 365 de lei.
Iar asta în condițiile în care debitul total este de nici mai mult, nici mai puțin de 9.930.022 de lei.
Reprezentanții CJP Botoșani nu cunosc foarte bine dedesubturile dosarului și modul în care un vârstnic a ajuns să acumuleze o asemenea datorie.
”Este o poprire făcută de către ANAF, probabil dl a avut o societate sau a fost acționar la o societate. Nu știm exact atunci când primim de la ANAF. Doar de la executori primim copii după sentință, ANAF-ul trimite numai titlul executoriu. Sunt niște datorii la stat”,
Ioan Buzilă, director economic CJP Botoșani.
Acesta bănuiește că prejudiciul a fost stabilit în urma unui control efectuat de ANAF.
”Venituri din recuperare răspundere solidară”, aceasta este formularea tehnică prin care finanțiștii au cerut Casei de Pensii instituirea popririi.
Cazul pensionarului menționat este unul aparte prin suma uriașă pe care o datorează, însă la nivelul CJP există o mulțime de vârstnici executați silit prin aceeași metodă.
La Botoșani, sunt înregistrați 3.801 de pensionari din judeţ cu popriri pe pensie din cauza unor datorii neachitate către bănci, la stat sau în urma unor decizii judecătoreşti. Mai mult de jumătate din dosare provin din anul abia încheiat.
”În anul 2016, la Casa Județeană de Pensii a intrat un număr de 1.602 popriri asupra drepturilor pensionarilor, dar unii mai aveau și din urmă și alte popriri. Cele mai multe sunt pentru Termica, CAR, apoi la primării, bănci și firme ce recuperează creanțele unor persoane pe care nu le mai găsesc și societățile dau către recuperatori”,
Ioan Buzilă, director economic CJP Botoșani.
Dacă venitul lunar pentru o familie constă într-o singură pensie, se reține maxim o treime din aceasta.
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile