Un studiu efectuat de o serie de cercetători arată că aceste obiecte din supermarketuri conțin de 361 de ori mai multe bacterii decât clanța unei uși de toaletă publică.
Vorbim despre căucioarele de cumpărături. Trei sferturi din aceste obiecte de supermarket supuse unor teste de către cercetători au, pe mâner, bacterii periculoase precumm E.Coli și salmonella, scrie Realitatea.net.
Bineînțeles, cele mai murdare sunt cărucioarele din magazinele cunoscute pentru prețurile mici pe care le practică, întrucât acestea au cel mai mare număr de clienți.
Iar cărucioarele nu sunt singurele lucruri care conțin tot felul de bacterii.
Zilnic atingem o mulțime de obiecte neigienice, pline de germeni, atât în casă, cât și afară. Deși, obiectele din casă te poți strădui să le menții curate, nu se întâmplă acelați lucru și cu cele de afară. Înarmează-te cu un gel de mâini antibacterian și spală-te pe mâini cât de des posibil, în special înainte și după ce mănânci.
Iată alte 14 obiecte pe care le putem atinge zilnic:
1. Suprafețele și aparatele din bucătărie
Cei mai mulți oameni cred că toaletele sunt cele mai murdare camere din casă, în timp ce bucătăriile sunt cele mai curate, dar în realitate este invers. Studiile au descoperit că un burete standard de bucătărie este în medie de 200.000 de ori mai murdar decât scaunul de toaletă. Deoarece bucătăria este locul în care este mâncarea ester gătită, are condiții perfecte de mediu pentru că bacteriile să se dezvolte. În afară de buretele de vase, aproape totul în bucătărie, inclusiv chiuvetă, aragazul, rafturile, mânerele de la frigider și ustensilele sunt sensibile la microbi și, dacă nu sunt bine curățate pot răspândi infecții severe.
2. Banii
Monedele și bancnotele trec prin câteva mâini zilnic, acumulând mmurdaria și bacteriile de pe mâinile oamenilor. Un studiu dedicat a descoperit că o singură bancnotă are cam 135.000 de bacterii pe ea și o monedă are 126.000. Pentru că este inevitabil să pui mână pe bani în decursul unei zile, încearcă să îi ții cât mai puțin posibil în mână, și spăla-te pe mâini după, imediat ce ai ocazia. Copiii mici ar trebui să fie feriți să între în contact cu banii, pentru că sunt atât de sensibili încât pot dezvoltă cu ușurință infecții.
3. Clanțele
Fie că sunt acasă, la birou sau în orice alt loc public, clanțele ușilor sunt focare de microbi. Ele nu se prăfuiesc așa că nu îți dai seamă că trebuie curățate. De fapt, fiecare persoană care pune mână pe clanța lasă în urmă toată mizeria de pe mână. Asiguta-te că speli cât mai des posibil clanțele ușilor din casă iar în locurile publice evită să le atingi. În special la toaletele din localuri sau restaurante, caută să eviți să atingi clanțele. Mai bine deschide și închide ușile punând mână direct o ușă, pentru că sunt șanse destul de mari că mai puțină lume să fi atins exact același loc.
4. Butoanele de la automatele de cafea sau mâncare
Multe birouri sunt dotate cu dozatoare de cafea sau de ceai și automate cu mâncare. S-ar putea să te gândești de două ori înainte să desfaci pachetul de biscuiți luat de la automat, când o să realizezi câți germeni sunt pe fiecare dintre butoanele aparatului, de vreme ce zeci de oameni le apăsa zilnic. Dacă este posibil, șterge butoanele cu un șervețel antibacterian înainte de a-l utiliza, sau măcar curată-ți mâinile cu apa și săpun sau un gel antibacterian înainte de a mânca.
5. ATM-urile
Deoarece ATM-urile sunt, de asemenea, locuri publice în care mai multe persoane ating aceleași butoane în fiecare zi, ele acumulează o mulțime de bacterii. Mai rău. Un studiu recent a arătat că butoanele ATM-urilor sunt focare pentru două tipuri de bacterii care provoacă boli gastro-intestinale și diaree.
6. Întrerupătoarele
Că și clanța ușii sau alte butoane, întrerupătoarele sunt rareori curățate. De fapt, ele ajung să acumuleze câteva sunte de bacterii pe centimetru pătrat, pentru că pot trece ani întregi fără să fie curățate. Acest lucru le face un focar de germeni, mai ales în birouri și alte locuri publice.
7. Telecomandă
Puțini oameni se gândesc să curețe telecomenzile, deoarece nu-și dau seamă că sunt murdare. De fapt, butoanele sunt încontinuu atinse de către toți cei care locuiesc în casă, și spațiile dintre ele colectează cantități nesănătoase de praf, murdărie și bacterii. Dacă cele de acasă pot fi curățate mai des, mare atenție la cele din locurile publice!
8. Telefonul mobil
Atingi telefonul mobil de câteva zeci de ori pe zi, transferând bacteriile de la mâini, la taste și ecran, și invers. Când vorbești la mobil, sute de germeni din gură ta se transfera pe suprafața telefonului. În plus, atunci când se încălzește, telefonul mobil tinde să devină locul perfect pentru că bacteriile să crească și să se multiplice. Toți acești factori combinați face telefonul mobil un pericol major pentru sănătate, putând cauza o mulțime de afecțiuni, de la infecții ale pielii, la meningită.
9. Podeaua băii
Mulți oameni nu mai curată podeaua băii, presupunând că dacă acolo se scurge zilnic apa și săpunul de la dus, trebuie să fie curăț. În realitate, dacă nu este spălată cel puțin o data pe săptămâna, podeaua din baie poate deveni mediu propice pentru dezvoltarea germenilor dăunători. Mai multe persoane au contractat infecții cu stafilococi, pneuomonie, septicimie, și infecții ale tractului urinar, doar din cauza că podeaua din baie nu era curată.
10. Butoanele de la lift
Bolile se răspândesc incredibil de repede în birouri, pentru că spatile sunt închise și aerul este mereu reciclat. Un alt factor care contribuie sunt butoanele liftului. Dacă lumina este aprinsă doar de câteva ori pe zi, butoanele de la lift sunt apăsate de zeci, poate sute de ori mai mult. Deci, dacă o persoană cu o infecție în gât, care tocmai a tușit, apăsa un buton de la lift, jumătate din germenii purtători de infecție se transfera de pe mână la buton, și rămân acolo.
11. Tastatură calculatorului
Tastatură calculatorului de birou ar putea avea mai mulți germeni decât toaletă de la birou. Dacă nu ai curățat tastatură de ceva vreme, dar continui să o folosești, este că și cum ai bagă mână direct în vasul de toaletă – doar că, vasul toaletei este probabil ceva mai curăț, de vreme ce se spăla de câteva ori pe zi cu apa. Pentru că există deja o mulțime de produse antibacteriene și pentru igiena calculatoarelor de birou, nu ezită să le folosești!
12. Balustradă scărilor rulante
Unora le place să se țină de balustradă atunci când urcă sau coboară cu scară rulantă, fără să știe însă că ea este foarte rar curățată, devenind astfel sursă sigură de germeni și bacterii. Încearcă să eviți balustradele pe cât posibil sau măcar curată-te pe mâini după ce ai terminat!
13. Cuptorul cu microunde
Chiar dacă speli frecvent cuptorul cu microunde de acasă, cât de des este curățat cuptorul cu microunde de la birou? Mâncare cade adesea în interiorul cuptorului atunci când este încălzită, iar temperaturile ridicate transformă acest mediu în unul propice pentru că bacteriile să se dezvolte. Chiar dacă este șters din când în când nu este neapărat curăț, pentru că ar fi nevoie de o spălare riguroasă că toate urmele de grăsime să fie eliminate.
14. Scaunul de toaletă
Chiar dacă o mulțime de obiecte păr a avea mai mulți germeni decât scaunul de toaletă, lista ar fi incompletă fără el. Cele mai periculoase sunt toaletele publice, pe unde se perinda zeci sau poate sute de oameni în fiecare zi. Dar pentru că nu mereu se pot evită, igiena înainte și după folosirea toaletei este esențială pentru a împiedică răspândirea bacteriilor.
Bărbat prins FĂRĂ permis după un control al polițiștilor de frontieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Se schimbă vremea: ANM a actualizat PROGNOZA pentru următoarele patru săptămâni
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Atelier de pictat icoane pe sticlă la Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Dronă misterioasă găsită pe malul Prutului: Un pescar a alertat Poliția de Frontieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024