Preparatul cremos și cu gust de usturoi este iubit de români, indiferent de regiune.
Ciorba rădăuțeană, inventată de botoșăneancă acum 41 de ani, a ajuns în topul celor mai bune supe din lume, alături de celebrul ramen japonez și supa poloneză zurek.
Gastronomii spun că ciorba rădăuțeană este o alternativă perfectă atunci când vrem să mâncăm o ciorbă slabă caloric și ușor de digerat.
Puțină lume știe, însă, că cea care a inventat celebrul preparat, Cornelia Dumitrescu, astăzi în vârstă de 77 de ani, s-a născut în Mihăileni, județul Botoșani.
”M-am născut în comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, la doi kilometri de graniţa cu Ucraina. Părinţii mei erau ţărani, agricultori, însă mama era vestită în sat, fiind chemată la nunţi şi botezuri pentru că era pricepută în a ajuta şi organiza gospodinele care pregăteau mâncarea. Ea a insistat să fac şcoala profesională de bucătari de la Rădăuţi. La 19 ani am început activitatea ca ajutor şi apoi bucătar, chiar bucătar-şef, în cadrul Oficiului Național de Turism, la restaurantul Nordic, cel mai mare restaurant din Rădăuţi, la acea vreme. Maestru în arta culinară am ajuns parcurgând traseul de formare profesională, am lucrat o perioadă scurtă în Germania democrată şi în Grecia, în stagii de schimb de experiență, iar cursurile şi examenul pentru maestru bucătar şi bucătar-şef au fost la Posada şi Bucureşti. Restaurantul Național reprezintă aproximativ jumătate din fostul spațiu al celui dinainte, Nordic, pe care l-am condus un timp, înainte și după 1989, împreună cu o colegă. Din 1999 am pornit singură cu această afacere de familie, susținută de soț și de copii”, a mărturisit Cornelia Dumitrescu pentru newsbucovina.ro.
Așadar, ciorba rădăuțeană a apărut acum 41 de ani când Cornelia Dumitrescu a gătit-o pentru prima dată. Rețeta a avut succes întâi printre membrii familiei, apoi printre clienții restaurantului în care lucra. În timp au preluat-o și alți bucătari, iar acum a ajuns pe locul 12 în topul mondial al supelor.
Cornelia Dumitrescu, creatoarea rețetei originale, a mărturisit pentru Știrile ProTV că se bucură foarte mult de succesul rețetei sale.
„Eu sunt foarte bucuroasă că a ajuns în top. Nu m-am așteptat, drept să vă spun la așa ceva. Secretul ciorbei este: ingrediente de foarte bună calitate, plus de asta cantitățile pe care le punem în această ciorbă”,
Cornelia Dumitrescu, creatoarea rețetei originale
În restaurante rețeta este respectată cu strictețe.
„Este cea mai apreciată și cea mai vândută ciorbă. Are o savoare, un gust deosebit. De obicei la prânz vin cei mai mulți clienți, dar sunt clienți care servesc ciorba rădăuțeană și dimineața la 10. Mai mult, doamnele dacă mănâncă o ciorbă rădăuțeană se mai abțin de la felul doi”, spune Camelia Timofte, maestru în arta culinară.
Ciorba rădăuțeană nu e doar gustoasă, ci și ușor de digerat, spune specialiștii citați de ProTV.
„Oamenii sunt foarte interesați de ceea ce mănâncă. Vor să mănânce lejer pentru că au alte așteptări de la imaginea corporală. Vor să fie zvelți, sănătoși și atunci apariția acestei rețete s-a suprapus perfect peste dorința de a mânca ceva foarte gustos, însă lejer, care nu te face greoi la finalul mesei”, spune Adriana Sohodoleanu, antropolog culinar.
În restaurante, o ciorbă rădăuțeană costă de la 15 de lei în sus.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024