Totul a fost posibil grație unui proiect transfrontalier intitulat „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”
Conferința transfrontalieră privind conservarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural și istoric a avut loc astăzi în sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia.
Direcția Județeană de Cultură Botoșani este partener în cadrul proiectului în timp ce Primăria municipiului Botoșani este lider de proiect, ceilalți parteneri fiind Departamentul de Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Consiliului Municipal Ivano Frankivsk, respectiv Centrulde Dezvoltare Municipală și Regională Ivano Frankivsk - Centru de Resurse.
„Astăzi 21 septembrie 2022 este Ziua Cooperării Europene. Având în vedere acest prilej și având în vedere că noi desfășurăm împreună cu Primăria municipiului Botoșani un proiect cu finanțare europeană, organizăm o conferință transfrontalieră de promovare a patrimoniului cultural în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele din ceea ce am făcut noi în Centrul Istoric”,
Dănuț Huțu, director Direcția Județeană de Cultură.
La eveniment au luat parte președintele CJ Botoșani Doina Federovici, viceprimarul Bogdan Buhăianu, subprefectul Paula Berențan, reprezentanți din Ucraina, directori ai instituțiilor de cultură, dar și alți invitați.
Managerul proiectului Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune” este Raluca Bălășcău.
„Suntem extrem de fericiți pentru că ceea ce am spus noi, acum doi ani când am anunțat public și acum vreo trei ani când am scris proiectul, a devenit realitate. Într-adevăr există un traseu subteran sub Centrul Vechi. Suntem în măsură să arătăm imagini astăzi și suntem foarte încrezători pentru că pe viitor am putea să punem în valoare Centrul Vechi așa cum merită”,
Raluca Bălășcău, manager de proiect.
Cu o precizie de milimetru s-a scanat tot ceea ce înseamnă Centrul Istoric supra și subteran. În urma imaginilor care au fost prezentate a reieșit că există tunele subterane și beciuri.
A fost o muncă laborioasă.
„Un proiect care a fost o provocare pentru noi. S-a identificat ceea ce este în subteranul Centrului Vechi, dar această identificare este oarecum parțială deoarece nu a fost acces fizic în toate beciurile deoarece unele dintre ele au fost surpate. Pentru zonele unde nu s-a putut face fizic scanarea în aceste beciuri s-a folosit o tehnologie nouă prin scanare non-invazivă. Am folosit niște echipamente care scanează prin sol lucru care a relevat existența și altor trasee decât cele care fizic au putut fi identificate”,
Ciprian Săvescu, manager de proiect în cadrul asocierii care a efectuat scanarea
Toate informațiile au fost transpuse într-o hartă interactivă cu acces online. Echipa de proiect a fost constituită din specialiști din mai multe activități: geofizică, arhitectură, geodezie (măsurători) și arheologie.
Este disponibil și un tur virtual care poate fi găsit AICI.
Iar la Botoșani se parcurg pași pentru înființarea primului muzeu multimedia al diversității multiculturale, iar ineditul din acest demers este faptul că locația aleasă este în subteran, într-unul din beciurile din Centrul Istoric.
„Rezultatele acestui proiect sunt foarte importante pentru Primăria Botoșani pentru că noi practic ne dorim o revitalizare a Centrului Vechi. Atât Muzeul Multimedia care este într-o ultimă etapă de licitație apoi vom începe execuția acestuia cât și aceste tuneluri subterane care au fost descoperite sub coordonarea echipei condusă de dl Huțu sunt obiective principale care pot ajuta la revitalizarea Centrului Vechi și la o nouă idee despre ceea ce trebuie să însemne acest teritoriu important plin de istorie și cultură pentru botoșăneni”,
Bogdan Buhăianu, viceprimar municipiul Botoșani.
La Botoșani a fost prezent astăzi și un reprezentant de la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava.
„De această dată avem proiecte legate de cultură care se implementează în zona transfrontalieră Botoșani și Ivano Frankivsk, proiecte care au rezultate frumoase și de ce nu și foarte inovatoare. Subiectul zilei din punctul meu de vedere este inovator în zona transfrontalieră. Partenerii din Ucraina au fost foarte interesați”,
Bogdan Tănasă, reprezentant BRCT Suceava.
Bugetul total al proiectului: 938.560 euro, din care subvenția ENI este de 842.101,72 euro și cofinanțarea beneficiarilor este de 96458,28 euro.
Bugetul pe beneficiar este după cum urmează:
Botoșăneancă celebră ajunsă pe patul de spital în toiul nopții
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
OFICIAL: Alexandru Cîmpanu a semnat cu FC Botoșani - Bine ai revenit acasă!
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile