Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.
Cultura nu s-a bucurat niciodată de o atenție sporită din partea factorilor politici. Însă atunci când au fost vizate posturile de conducere, instituțiile au devenit adevărate teatre de război. O astfel de situație se înregistrează în aceste zile, protagonistul fiind un cercetător renumit, care a adus contribuții importante la istoria meleagurilor botoșănene.
De unde a pornit totul? La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, evaluarea anuală a managementului instituţiei conduse de către Sorin Marcel Colesniuc a fost respinsă, politic, de către Consiliul Judeţean Constanţa, forumul tutelar al muzeului.
Acuzația este formulată de Asociaţia Managerilor de Muzee.
Astfel, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Managerilor de Muzee, Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific şi doctor în istorie, a fost evaluat pentru activitatea din 2019 cu nota 9.60, de către o comisie de evaluare numită de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
”Cu toate acestea, unii consilieri judeţeni au considerat că activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obţinute, imputându-i vini imaginare. Din păcate, domnul Sorin Marcel Colesniuc nu este prima victimă a unui demers politic al Consiliului Judeţean Constanţa, cazul lui fiind precedat de cel al domnului Erwin Simsensohn, managerul Teatrului de Stat Constanţa. Este de precizat faptul că NU există, în mod legal, un mecanism de invalidare a evaluării făcute de către o comisie formată din specialişti în materie”,
Asociaţia Managerilor de Muzee
Acuzațiile nu se opresc aici, fiind aduse în prim-plan și ”jigniri și amenințări” la adresa managerului de muzeu.
”Unul din cei care conduc destinele judeţului, autorul moral al acţiunii împotriva colegului nostru, "s-a implicat" şi la Capidava, jignindu-i şi ameninţându-i pe cei care au cercetat situl arheologic aproape 30 de ani şi fără de care, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a obiectivului istoric ar putea deveni un simplu kitsch”,
Asociaţia Managerilor de Muzee
Potrivit specialiștilor, ”este prima situaţie de acest gen din spectrul muzeal românesc, în care consilierii locali sau judeţeni, după caz, resping o evaluare realizată de către o comisie formată din specialişti în domeniu”.
Prin aceasta, Asociaţia Managerilor de Muzee doreşte să tragă un semnal de alarmă privind implicarea brutală a politicului într-un act managerial din cultură şi, totodată, îşi manifestă solidaritatea față de Sorin Marcel Colesniuc.
Sorin Marcel Colesniuc conduce Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa din anul 2018.
A coordonat şi iniţiat o serie de proiecte culturale şi ştiinţifice de prestigiu de nivel naţional şi internaţional.
Este autorul mai multor volume şi studii ştiinţifice, iar valoarea lui morală şi profesională a fost recunoscută prin acordarea de premii şi distincţii din partea unor entităţi ca: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei etc.
A primit titlul de "Cetăţean de onoare" al comuna Truşeşti, jud. Botoşani (2015); a fost declarat "Omul Zilei" de ziarul "Jurnalul naţional" (24 august 2011) şi "Omul Anului" de ziarul "Mangalia News" (2016). A primit premiul de excelenţă "Zece oameni de valoare pentru Constanţa" (2019).
”Pe cale de consecinţă, solicităm celor care au contribuit la crearea acestui conflict să-şi reconsidere poziţia asupra acestei situaţii, pentru că ceea ce s-a întâmplat este un act nedrept şi totodată injust faţă de un om şi de un profesionist, aşa cum a dovedit că este domnul cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul general al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”,
Asociaţia Managerilor din Muzee
Cartea, care se bucură de o deosebită apreciere în spațiul botoșănean, prezintă satul și oamenii din satul Ionășeni, dar, mai ales, evenimentul „Fiii satului”, manifestare culturală ce s-a desfășurat, pentru prima dată în această localitate, în ziua de 11 mai 2014.
Numeroasele materiale incluse în volum, în care și-au exprimat gândurile locuitori ai satului, dar și invitați la întâlnirea „Fiii satului”, reflectă realitățile sociale, economice, politice și culturale ale Ionășeniului, în veacul trecut.
Lansarea cărții a avut loc în ziua de 17 mai 2015, în satul Ionășeni, la cea de-a doua ediție a întâlnirii „Fiii satului”.
La eveniment au fost prezenți, atunci, prefectul județului Botoșani – Costică Macaleți, vicepreședintele Consiliului Județean –Vasile Cristian Achiței, primarul comunei Trușești – Mihai Puruhniuc și consilieri locali ai comunei Trușești, Consiliul Sătenilor Ionășeni, preoți, profesori, învățători și numeroși cetățeni ai satului.
Cu acel prilej, coordonatorul volumului, cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc, a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Trușești, pentru merite deosebite și contribuția adusă la viața socială și culturală a satului Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani.
„Ionășeni este satul în care s-au născut, au trăit și au trecut în lumea celor drepți bunicii mei, Elisaveta și Gheorghe Gavril și străbunica mea, Ileana. Ionășeni este satul în care s-a născut și a trăit și mama mea, Rodica, timp de peste două decenii. În acest sat am locuit și eu, împreună cu bunicii, până la vîrsta la care a trebuit să merg la școală, după care am revenit an de an, în fiecare vacanță de vară, atâta timp cât bunicii mei au fost în viață. Prin lecturarea acestui volum, se pot afla o mulțime de detalii referitoare la viețile și activitățile ionășenenilor. Pentru cine este străin de aceste locuri, dar mai ales pentru cei din mediul urban, informațiile pot fi chiar interesante. Lucrarea fiind, în mare parte, una memorialistică, în unele situații, pentru un mai mare farmec stilistic, am păstrat regionalismele și am lăsat unele expresii și fraze exact așa cum au fost formulate de autori. Ionășeni – satul meu natal. Întâlnirea Fiii satului 11 mai 2014, este a șasea carte pe care o public în mai puțin de doi ani de la apariția primului meu volum. Această a șasea carte am publicat-o împreună cu Consiliul Sătenilor din Ionășeni, al cărui președinte este dl Dumitru Cernescu, cel fără de care apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă”,
coordonatorul volumului, cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc
În plan profesional, Sorin Marcel Colesniuc spune că cea mai importantă realizare este recuperarea de la Moscova a singurului papirus antic descoperit pe teritoriul României.
Este vorba despre un papirus descoperit în anul 1959, la Mangalia. La acea vreme, papirusul a fost trimis de Academia Română la Moscova pentru restaurare. Și, cum s-a întâmplat cu multe alte importante obiecte, ca să nu mai vorbim de tezaur, papirusul a rămas la conservare la Moscova. Vreme de jumătate de secol, fiind considerat pierdut de către cercetătorii din România.
Până într-o zi. Când istoricul Sorin Marcel Colesniuc, împreună cu un alt cercetător, dr. Ion Pâslaru, au pornit pe urma papirusului. După doi ani de strădanie și perseverentă muncă, papirusul a fost regăsit la Institutul ”I. E. Grabar” din Moscova. În anul 2011, a fost readus în România, unde se află și în prezent.
Astfel, Muzeul Callatis deține, în prezent, singurul papirus antic descoperit în România. Povestea se află într-o carte, ”Istoria singurului papirus descoperit în România”, care poartă semnătura lui Sorin Marcel Colesniuc.
”Bucuria de a scrie despre unicul papirus antic descoperit pe teritoriul României, pe care eu am reușit, împreună cu dr. Ion Pâslaru, să-l regăsesc la Moscova, după doi ani de căutări neîntrerupte, a fost imensă. În această carte am descris modul în care a fost descoperit papirusul în anul 1959, la Mangalia, cum a fost trimis de Academia Română la Moscova pentru restaurare și cum am reușit noi, după 52 de ani, atunci când nimeni nu mai credea, să-l regăsim și să-l readucem acasă, la Muzeul Callatis din Mangalia”,
Sorin Marcel Colesniuc, cercetător, istoric
(Foto: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa/Facebook)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Forța Dreptei în grup la urne: Am votat pentru români, am votat pentru botoșăneni - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Primarul Cosmin Andrei, vot cu soția și cu gândul la investițiile orașului – LIVE
Oana Sava
Nov 24, 2024
Prima ciocnire politică în ziua „prezidențialelor”: N-a avut nimeni niciun limbaj – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
PREZENȚA la vot în Botoșani: Sătenii sunt cei mai harnici votanți
Diana Arici
Nov 24, 2024