2.000 de lei se cheltuie lunar pentru un singur copil institutionalizat si 1.960 de lei, adica aproape aceeasi valoare, in cazul unui adult.
Sumele semnificative necesare pentru persoanele din sistemul asistentei sociale si protectiei copilului, au ridicat deja anumite semne de intrebare autoritatilor locale.
Si, intrucat a ajuns la concluzia ca aceste cheltuieli sunt enorme si dat fiind deficitul bugetar cu care se confunta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului(DGASPC), Liviu Radasanu, seful institutiei sustine ca deja a facut demersurile necesare pentru diminuarea acestor cheltuieli.
“
Atata timp cat un copil in familie sau un adult nu cheltuieste suma asta, nu vad de ce in sistemul institutionalizat costurile ar trebuie sa fie asa de mari, si e de datoria noastra sa scadem costurile cat de mult posibil, vom incerca sa taiem de peste tot, si de la cheltuieli material si de la cheltuieli personal putin", a declarat Liviu Radasanu, director exeutiv
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani.
Potrivit datelor furnizate de Directie, in serviciile DGASPC se afla un numar total de aproape1.800 de copii, din care circa 150 se afla in Organizatii Private Autorizate(OPA).
"
Eliminam din gospodariile anexe ce inseamna animale si necesita costuri foarte mari, de exemplu, in regie proprie ne ajunge un kilogram de cas 220 mii lei vechi, in conditiile in care pe piata este la 100 si ceva mii lei vechi. Sunt masuri concrete, eficientizarea centrelor, punctual si pe ici, colo o usoara restructurare de personal, doar acolo unde se impune. 70% din aceste costuri reprezinta salariile, care este cheltuiala majora", a mai precizat Liviu Radasanu.
In aceasta suma de 2.000 lei de copil intra cheltuielile pentru salarii, cu medicamente, mancare, scolarizare, transport, utilitati.
Seful institutiei a mentionat ca aceasta valoare este este stabilita la un cuatum mediu, insa in orice caz este mult prea mare fata de necesitatile unui copil.
Totodata, se doreste diminuarea cheltuielilor si in cazul adultilor care se regasesc in sistem mai ales ca, din pensia proprie, acestia platesc doar o suma fixa statului pentru gazduire, care ajunge la suma de aproximativ 1.750 de lei.
Liviu Radasanu sustine ca a ridicat aceasta problema la Consiliul Judetean, pentru ca adultii sa plateasca o suma care sa echivaleze cu 80% din pensia de care acestia beneficiaza.