Mai multe persoane care au recunoscut că au dat mită în acest caz au fost deja condamnate. Printre acestea și o femeie din Botoșani.
Medicul ieșean Eugen Bitere a fost condamnat la 3 ani cu suspendare. El nu are voie să practice, timp de un an, într-un spital de stat. Din toată suma pusă sub sechestru de procurori, judecătorii i-au oprit doar aproximativ 6.000 de euro, cât reprezintă cele 11 mite primite.
Un caz care a şocat opinia publică prin cinismul cu care medicul îşi cerea "dreptul" de la pacienţii aflaţi în pragul morţii s-a finalizat cu o "pedeapsă" simbolică, scrie Ziarul de Iași.
Pentru 11 cazuri demonstrate de luare de mită, chirurgul Eugen Bitere a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, aproape minimul stabilit de lege în cazul acestei infracţiuni.
E aceeaşi pedeapsă pe care ar primi-o şi un "naş" dacă ar lua 5 lei de la un călător într-un tren de navetişti.
Chirurgul Eugen Bitere, medic în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, a fost trimis în judecată în aprilie 2019, procurorii probând 11 situaţii în care acesta condiţionase financiar îndeplinirea unor acte medicale.
La acea dată, patru foşti pacienţi fuseseră condamnaţi deja pentru dare de mită, fiecare primind o pedeapsă de câte 10 luni de închisoare, cu suspendare. Printre aceștia și o femeie din Botoșani.
În motivarea acelei sentinţei, judecătorul de caz, de asemenea de la Tribunal, spunea despre Bitere că “obişnuia să pretindă suma de 1.500 de euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui“.
Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au emis, în primăvara anului 2019, prima sentință în cazul medicului și pacienților acuzați de spăgi.
Astfel, instanța a dispus la acel moment condamnarea botoșănencei M. P. la zece luni de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită.
Femeia era obligată de instanță să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioada de 60 de zile, în cadrul Direcției de Asistență Socială Botoșani, la Cantina de Ajutor Social sau la Centrul de Plasament "Prietenia" din Botoșani.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pentru o operaţie, medicul cerea 1.500 de euro, invocând faptul că statul nu îi recompensează suficient activitatea, dar şi faptul că trebuie la rându-i să dea câte ceva şi restului echipei. Banii erau ceruţi înainte de operaţie, dar plătiţi efectiv după efectuarea acesteia.
Fiecare şpagă era negociată după principiul licitaţiei olandeze. Medicul cerea suma standard de 1.500 de euro şi lăsa la aprecierea pacienţilor să dea cât considerau necesar. Dacă totuşi pacientul oferea prea puţin, medicul se arăta nemulţumit, pentru a-l determina să ofere o sumă cât mai apropiată de cea pretinsă, mai scrie sursa citată.
Doliu la Stațiunea Popăuți și Asociația Moldoovis: Clipe de adâncă tristețe
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Vești bune înainte de Crăciun: CINE sunt cei care ar putea lua două pensii în luna decembrie
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Tânărul care și-a înjunghiat mortal colegul, adus în arest la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Declarația zilei 18 noiembrie 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024