Născut la Hlipiceni, din ţărani simpli şi evlavioşi. S-a călugărit pe când avea doar 18 ani, apoi a plecat în armată, la tanchişti. Părintele Ciprian Grădinaru este cunoscut în toată România drept chirurgul sufletelor.
Aparatură medicală în valoare de 100.000 de lei pentru Secţia de Pediatrie a Spitalului Mavromati. Injectomate, electrocardiografe, monitoare cu accesorii de neonatologie, un defibrilator manual Zoll și hârtie EKG pentru electrocardiograf. Aparatură extrem de necesară pentru creșterea calităţii actului medical, strânsă cu ajutorul sponsorilor.
Donaţia a venit prin intermediul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale din Bucureşti.
Şi nu este prima dată când se întâmplă asemenea fapte. În luna februarie a acestui an, aceiaşi voluntari au donat spitalului botoşănean aparatură medicală în valoare de peste 120.000 de lei, constând în frigidere, un ecograf multifuncțional, 15 aparate aerosoli Fazzini și unifome medicale.
Dincolo de actul caritabil care, de fiecare dată, vine ca o gură de oxigen pentru sistemul sanitar din Botoşani, în spatele acestor donaţii se mai ascunde un amănunt interesant.
Acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel, și sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Cel din urmă, părintele Ciprian Grădinaru, care slujeşte de ani mulţi la Paraclisul Catedralei Naţionale, este un botoşănean care nu a uitat niciodată locurile de unde a plecat, amintind mereu că a primit credinţa adevărată de la părinţii săi din Hlipiceni, oameni simpli, dar foarte evlavioşi.
S-a născut în Hlipiceni, judeţul Botoşani. Părinţii, ţărani cu puţină carte, dar cu credinţa omului care îşi ştie bine rostul, l-au deprins cu învăţătura creştină. Urmase un liceu cu profil auto în oraşul Siret.
Avea 18 ani când a venit Revoluţia. Tot atunci, la 18 ani, a plecat la mănăstire. În 1990, cu haina de proaspăt şi tânăr călugăr, se înrolează în armată. A ajuns la Oradea, într-un regiment de tancuri.
Într-o zi a fost un accident în poligon. Patru răniţi, toţi pierdeau sânge. Era nevoie urgent de voluntari. Călugărul din Hlipicenii Botoşanilor s-a oferit imediat. Spre surprinderea sa, era singurul din vreo 50 de soldaţi care a întins braţul pentru a dona sângele salvator.
De atunci a făcut aproape o misiune din a salva oameni. Bolnavi la trup şi la suflet deopotrivă.
În noiembrie 1992 a fost tuns în călugărie la Mănăstirea Sihăstria, unde a rămas până în anul 2011, când este chemat la Bucureşti. De atunci face ascultare la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Milioane de creştini i-au trecut pragul. I s-a dus vestea peste mări şi ţări. Spirit viu, curajos, dar blând şi înţelegător în ale suferinţei, părintele Ciprian Grădinaru a ajuns să fie supranumit "chirurgul sufletelor". Oamenii îl caută, îl ascultă, îi cer ajutorul şi ajută ei înşişi acolo unde le este cu putinţă.
Tone de sânge şi minunea de la Colectiv
În octombrie 2013 a iniţiat o campanie de donare de sânge în cadrul Patriarhiei Române. Pe parcursul a peste doi ani, s-au strâns în toată ţara şapte tone şi jumătate de sânge.
Seminarişti, studenţi, preoţi, călugări, oameni simpli. Poliţişti, jandarmi, militari. Cu toţii au donat sânge pentru cei aflaţi în suferinţă.
Campania Donează sânge - Salvează viaţă s-a derulat an de an, fiind coordonată de Părintele Ciprian Grădinaru.
În 2015, din 26 până în 30 octombrie s-a desfăşurat una dintre etapele campaniei. Donaseră sânge militarii de la Academia Tehnică Militară şi studenţii şi profesorii de la Facultatea de Construcţii, dar şi preoţii şi seminariştii implicaţi în proiect. Numărase atunci 365 de donatori, exact câte zile are un an!
„La ora 14.00, pe 30 octomrbie, s-a încheiat campania şi seara a avut loc tragedia de la Colectiv… Stocul şi rezerva de sânge din Bucureşti a fost asigurat de campania noastră!”, spune părintele Ciprian Grădinaru.
Cererea oficială pentru donarea de sânge s-a făcut la ora unu noaptea, iar primele victime aveau deja sângele asigurat de campania condusă de părintele Ciprian.
„Mulți dintre cei salvați atunci își datorează viața acelui sânge”, e tranşant slujitorul Domnului.
Şi asta nu a fost tot. Părintele Grădinaru a primit un card cu 50.000 de lei, de la Patriarhul Daniel. Pentru medicamente, transport, alimente şi tot ce era nevoie.
„I-am cheltuit pe toți! Să fi fost vreo 30 de răniți…, și au trăit toți! Pe 15 dintre ei, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, i-am dus la o clinică hiperbară (terapie cu oxigen) din Constanţa. Noi, de la Paraclis, le-am asigurat transportul şi tratamentul”,
spune părintele Ciprian Grădinaru.
Lucruri neştiute, fapte salvatoare. Şi un om care se întoarce de fiecare dată către Botoşaniul natal. Şi nu vine niciodată cu mâinile goale şi nici cu sufletul pustiu.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024