Pe lângă tradiţionalii mici şi bere sau mai ceva mai noile găleţi, candidaţii la funcţiile publice au mai găsit o tactică de atragere a voturilor locuitorilor oraşului. Într-o comună din Botoşani un candidat la Parlament a acordat cu titlu gratuit administraţiei locale un teren în vederea înfiinţării unui cimitir. Cum i-a venit năstruşnica idee? Foarte simplu: i-a sugerat-o chiar primarul.
În 2008 pe Colegiul Săveni a candidat din partea PSD Paul Popa, pe atunci funcţionar la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Între comunele arondate la acest colegiu se află şi Nicşeni, localitate care se confrunta cu o mare problemă: cimitirul era arhiplin.
Primarul Ioan Gaidur (foto sus), aflat la cel de-al treilea mandat şi tot social-democrat, i-a spus colegului de partid că l-ar sprijini în campania electorală din comună dacă l-ar ajuta să rezolve problema locurilor de veci. Zis şi făcut. Paul Popa a achiziţionat un teren pe care l-a acordat cu titlu gratuit Primăriei, iar aceasta, mai departe, l-a redirecţionat spre parohie, astfel încât locuitorii n-au mai trebuit să îşi facă griji în privinţa locurilor de veci.
”L-am dat la preoţi cu titlu de proprietate, Bisericii. În cel vechi aproape scoteau unul şi puneau pe celălalt. Şi acolo noi am făcut porţi, am făcut garduri anul acesta. Din capitolele astea bugetare mici cum le avem noi am făcut 50 de metri de gard, două porţi frumoase, o portiţă mică de intrare”, a povestit
primarul Ioan Gaidur.
A donat pentru Parlament şi a ajuns subprefect
Donatul terenului nu l-a ajutat însă pe Paul Popa să intre în Parlament, Colegiul Săveni fiind câştigat de Florin Ţurcanu, care a şi ajuns deputat de Săveni.
„Într-adevăr, a luat nişte voturi, dar nu a ieşit. Dar nu-i vina mea”, a mai spus
primarul. Acesta susţine că a ajuns la o asemenea soluţie din cauza stării economice precare a comunei.
„Sponsori nu avem, numai crâşmaraie dintr-asta cu care nu rezolvi nimic. Nici cu animalele… au dat greş. Au început cu animalele, au plecat în Italia, oamenii în vârstă au plecat de pe pământ, tineretul a plecat, animalele le-au vândut”, a mai spus
Ioan Gaidur. În cele din urmă Paul Popa a ajuns subprefect, funcţie pe care a ocupat-o jumătate de an, după care, odată cu ieşirea PSD de la guvernare, s-a reîntors la MAI, de unde s-a pensionat în acest an.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Morţi pe cale să fie… evacuaţi dintr-un cimitir din Leorda
Ex-subprefectul Paul Popa, pensionat de la MAI