Bătrânii satului își aminteau cum George Enescu, într-o iarnă, a cântat la mormântul mamei sale. ”Era singur. A început a cânta. A cântat tot ce a știut că iubea mama sa. A dat un scurt concert în cimitir”.
Parohia ”Sfântul Nicolae” Mihăileni a decis, în urma propunerii preotului paroh Marian Voloc, declararea zilelor de 11, 12, 13, 14 și 15 mai drept zile de curățenie în cimitirul parohial.
Astfel, având în vedere că anul 2021 este declarat de către Sfântul Sinod al B.O.R. ”Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, consilierii parohiali au decis să curețe cimitirul.
Dar mai ales să interzică folosirea materialelor din plastic (coronițe, coroane, flori) în cimitirul parohial. Interzicerea acestor materiale data încă din luna iunie a anului 2020, însă măsura nu era și respectată.
De asemenea, ”toți parohienii vor respecta decizia de a nu mai planta altă vegetație, chiar ornamentală, în afara mormintelor. În caz contrar, aceasta va fi cosită”, se mai arată în Hotărârea Consiliului Parohial din data de 2 mai 2021.
Cu această decizie, cimitirul din Mihăileni devine, cel mai probabil, primul din țară fără plastic.
Amintim că cel mai mare cimitir din România – Cimitirul Municipal din Oradea, care se întinde pe 73 de hectare și are aproape 60.000 de locuri de veci – a luat de asemenea decizia de a interzice coroanele din plastic sau cele din flori naturale, dar legate cu sârmă, măsura urmând să fie aplicată însă de la 1 iunie 2021.
Motivația constă în faptul că aceste ofrande, transformate ulterior în deșeuri, sunt dificil de distrus, în plus, plasticul rămâne în natură zeci de ani, nedegradându-se, însă poluând mediul.
”Cimitirul de la Mihăileni, poate primul fără plasticuri... Urmează cel mai mare cimitir din țară, Oradea ”Occidentală". Aveți o poză cu mormântul bunicilor după mamă și al mamei lui Enescu”,
Pr. Marian Voloc, Parohia ”Sfântul Nicolae” Mihăileni
Maria Cozmovici-Enescu, mama compozitorului, era născută în Mihăileni, fiică a preotului Ioan Cozmovici și a Zenoviei. După ce a absolvit școala secundară la Cernăuți, s-a căsătorit cu Costache Enescu, cel cu care avea să împartă o viață de familie marcată de suferințele provocate de decesele succesive ale copiilor (patru copii s-au născut morți, alți șapte au murit înainte de a împlini 12 ani, cf. ”Memoria arhivelor botoșănene - George Enescu”, Muzeul Județean Botoșani, 2016).
Despărțirea de soț a adâncit singurătatea, pe care Maria Cozmovici a încercat să o ostoiască o vreme la Văratec, unde a avut o scurtă experiență monahală. În final s-a retras, însă, la Mihăileni, unde l-a așteptat mereu pe fiul său să revină din lungile călătorii muzicale.
Maria Cozmovici-Enescu a fost înmormântată în cimitirul de la Mihăileni, acolo unde odihnesc și părinții săi, bunicii compozitorului.
Este locul unde George Enescu a revenit deseori.
”Oamenii mai țin minte iarna în care a venit fiul tocmai din America pentru a se închina la mormântul mamei sale”. A tras sania la poarta cimitirului, ”și-a luat vioara și s-a oprit în fața mormântului pentru care venise. Era singur. A început a cânta. A cântat tot ce a știut că iubea mama sa. A dat un scurt concert în cimitir. Concert dedicat mamei sale. Despre această întâmplare nu-și mai aduceau aminte decât oamenii bătrâni”. Mărturia lui Dumitru Corbea este consemnată în lucrarea ”George Enescu – meleagurile natale și ale copilăriei”, de Ionel Bejenaru, publicată în 2009 la Editura Agata, Botoșani).
(Foto: Parohia ”Sfântul Nicolae” Mihăileni)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024