La coada priorităților stabilite într-o sumedenie de familii se află facturile pentru apă și canalizare. Pentru că procedura de debranșare în acest caz (spre deosebire de energie electrică sau gaze naturale) este mai anevoioasă și de lungă durată.
Așa se face că, în prezent, SC Nova Apaserv SA are de recuperat de la populație o sumă uriașă care se ridică la 13,5 milioane de lei sau, dacă vreți, 2,6 milioane de euro. Din această sumă 5 milioane ar fi pentru facturi curente, iar diferența de 9 milioane pentru datorii care sunt în diverse stadii de vechime.
provin de la abonații care locuiesc în condominii și unde sistarea serviciului este obligatoriu a se face individual. Multe dintre debite datează de ani întregi astfel că s-a ajuns inclusiv la situația în care instanța de judecată să accepte executarea imobiliară a datornicului.
„Avem în desfășurare executări imobiliare pentru cinci imobile. Adică se scot la vânzare apartamente. Pentru recuperarea unei sume de 116.000 de lei. Noi am cerut executare imobiliară pentru un număr de 159 de imobile, dar deja au fost scoase la licitație un număr de cinci imobile”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA
Acești botoșăneni cărora le-au fost scoase la vânzare apartamentele de către executorul judecătoresc înregistrează datorii și la alți furnizori de servicii, care urmează să-și recupereze creanțele.
Iar demersul celor de la Nova Apaserv, pentru recuperarea datoriilor de la abonații casnici, va continua vara aceasta printr-o serie de debranșări din apartamente.
La finele lunii sunt programate 12 sistări ale serviciilor de apă pentru tot atâtea apartamente unde sumele neîncasate se ridică la 144.000 de lei.
„Intrăm în apartarmente, prin executorul judecătoresc și celelalte organe, nu intrăm noi de capul nostru. Pentru un debit de 144.000 de lei, debitorii fiind din municipiu. Practic intrăm în imobil și intenționăm să sistăm serviciul, până la plata datoriilor”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA
La sfârșitul lunii, când vor fi operate cele 12 debranșări, datornicii nu vor mai avea posibilitatea încheierii unui grafic de reeșalonare a facturilor restante, pentru că în proporție de aproape 100% aceste asumări de plată nu sunt respectate: „Graficele au fost făcute de n ori”, spune directorul Nova Apaserv.
Alte 100 de dosare pentru facturi neplătite la serviciile de apă și canalizare se află în lucru la executorii judecătorești care încearcă să identifice veniturile debitorilor și să instituie popriri.
Alte aproape 40 de dosare sunt pe rolul instanțelor de judecată, aproape de încuviințarea executării silite.
În 2021 au fost deschise pe rolul instanțelor de judecată 263 de dosare pentru datorii de 1 milion de lei din care s-au recuperat doar 270.000 de lei.
Numărul de litigii este unul destul de mic din cauza unei taxe aberante care a fost în cele din urmă eliminată.
„În ultimii doi ani a fost o prevedere legală prin care trebuia să plătim 120 de lei pentru fiecare factură, o taxă de înregistrare în Registrul Național al Proprietăților Imobiliare. Erau facturi de 10 lei, de 50 de lei și trebuia să plătești 120 de lei. Cred că în noiembrie 2021 prevederea a fost declarată neconstituțională, a fost eliminată. Noi având și o problemă financiară perpetuă, mergeam la sigur, taxa se recupera din ce recuperam de la debitori. Dar bineînțeles că s-au pierdut și mulți bani pentru că nu toți sunt solvabili”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA
În prezent, se achită doar 20 de lei, taxă de încuviințare a executării silite.
Nici abonații de la case nu au fost ocoliți de sistarea serviciilor de apă, în ultimele două luni fiind operate 20 de debranșări.
au fost trimise anul acesta, pentru datorii care se ridică la un total de 5 milioane de lei.
Logodnicul unui botoșănence celebre, dat afară din secția de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Apă oprită pe mai multe străzi din municipiu din cauza unei avarii
Oana Sava
Nov 25, 2024
FC Botoșani egalată pe final în derby-ul Moldovei – VIDEO
Oana Sava
Nov 25, 2024
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024