Saracia, inconstienta adultilor, neglijenta sau placerea pentru alcool sunt doar cateva dintre motivele pentru care in ultima saptamana de zile, numarul copiilor preluati de stat a crescut ingrijorator.
Potrivit conducerii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), in doar 10 zile a fost institutia o masura de protectie pentru cinci sugari care provin din tot atatea familii si care au fost dati in grija unor asistenti maternali.
Situatia acestor minori a fost semnalata ori de catre asistentii sociali din cadrul administratiilor publice din judet care au facut anchete la domiciliul acestora, ori de medicii de la Sectia de Distrofici din cadrul Spitalului de Recuperare in cazul copiilor care au fost “uitati” de parinti.
“
Parintii nu i-au mai vizitat la sectia de distrofici de exemplu, primariile au eliberat anchete sociale precum ca este necesara luarea unei masuri de protectie ca familiile nu indeplinesc conditii materiale pentru cresterea lor, alte familii dezorganizate consumatori parintii de bauturi alcoolice, in ultima perioada am avut chiar cinci copii i-am si dus la sistentii maternali progesionisti, copii cu varste intre cateva luni si un an, nu mai vorbesc de cazurile celalalte cu copii cu varste pina in cinci ani, 7, 9 deci maxim 10 ani care necesita aceasta protectie”, a declarat Cecilia Spataru, director coordonator adjunct DGASPC.
Cei mai multi dintre acesti copii care au fost luati in grija statului provin din mediul rural.
Insa cum numarul minorilor neglijati creste ingrijorator, conducerea DGASPC lucreaza in prezent la identificarea asistentilor maternali care i-ar putea prelua in grija.
In prezent, exista aproximativ 20 de asistenti maternali profesionisti care au in plasament un singur copil si ar mai putea avea grija de inca unul.
Situatia este mai delicata in cazul celor care au in plasament copii cu handicap, si unde se incearca plasarea acestora in centre specializate, cum ar fi Centrul de Recuperare a Copiilor cu Handicap “Sfantul Spiridion”.