(P) Apple este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute multinaționale la ora actuală. Produsele lor sunt vândute la nivel mondial și sunt unele dintre cele mai apreciate pentru calitate. Apple Inc. a fost înființată, după cum marea majoritate a lumii știe, de către Steve Jobs, cu ajutorul lui Steve Wozniak și Ronald Wayne, cel din urmă vânzându-și partea 12 zile mai târziu.
MacBook Air – oferte (link)
Povestea lui Steve Jobs este, mai mult sau mai puțin, cunoscută , însă nu multe persoane cunosc povestea lui Tim Cook, actualul CEO al companiei Apple, dar și modul prin care acesta a ajus să dețină această poziție.
Tim Cook a fost născut la 1 noiembrie 1960 în Mobile, Alabama în Statele Unite. Și-a obținut licența în inginerie industrială la Auburn University în 1982, iar în 1988 a absolvit masterul în administrarea afacerilor la Fuqua School of Business în cadrul Duke University. După absolvirea faculății, Cook a petrecut următorii 12 ani lucrând la IBM, perioadă în care și-a obținut și diploma de master. Ulterior, a fost COO al Intelligent Electronics, iar în 1997 a devenit, pentru 6 luni, vice-președinte al Corporate Materials la Compaq.
În 1998, Steve Jobs l-a rugat pe Cook să se alăture companiei, iar după ce cei doi s-au întâlnit, Cook a acceptat. Prima sa poziție în companie a fost de vice-președinte senior pentru operațiuni la nivel global. Cook a închis multe fabrici și depozite și le-a înlocuit cu producători cu care încheia contracte. Aceasta a rezultat într-o scădere a inventarului companiei de la luni la zile. I s-a acordat credit lui Cook pentru faptul că a ținut sub control costurile și a generat profit.
În ianuarie 2007, Tim Cook a fost promovat la lead operations și a fost, în 2009, pentru o scurtă perioadă, CEO. A fost perioada în care Steve Jobs a fost diagnosticat cu cancer și a trebuit să se opereze. În ianuarie 2011, consiliul de administrație al Apple a aprobat un al treile concediu medical pentru Steve Jobs, iar în acea perioadă Cook s-a ocupat de majoritatea operațiunilor de zi cu zi, Jobs luând în continuare deciziile importante.
La scurt timp, Steve Jobs s-a retras și a devenit președinte al consiliului administrativ, numindu-l pe Tim Cook CEO. CEO-ul unei companii este cel ce face majoritatea alegerilor importante, iar toți ceilalți executivi îi sunt în subordine. Președintele consiliului administrativ nu are chiar un rol activ în companie, dar are o influență mjoră asupra agendei consiliului, dar și al rezultatului voturilor. Echilibrul puterii dintre cele două poziții variază de la o companie la alta.
La șase săptămâni de la retragerea sa, Steve Jobs a murit din cauza unor complicații cauzate de cancerul de pancreas de care suferea. Cel ce l-a înlocuit pe Jobs ca și președinte al consiliului de administrație a fost Arthur D. Levinson, care este, de asemenea, și CEO-ul companiei Calico, înființată de către Google, iar Cook a rămas în contnuare CEO.
Parteneriatul dintre Jobs și Cook au dus compania de la venituri de 11 miliarde de dolari în 1995, ce au scăzut la 6 miliarde în 1998, la venituri de peste 100 de miliarde în 2011. Cook a fost foarte concentrat pe a îndepărta persoanele cu personalități dificile, dorindu-și să construiască o cultură armonioasă în interiorul companiei. De asemenea, și-a concentrat ateția și asupra sustenabilității și a schimbărilor climatice, provocându-i pe stakeholderi să părăsească Apple în cazul în care nu împărtășesc aceeași viziune. Apple funcționează în momentul de față pe energie 100% regenerabilă.
MacBook Air – oferte emag
Multe persoane l-au comparat pe Tim Cook cu Steve Ballmer, un fost CEO al companiei Microsoft, susținând că Apple nu mai este deloc inovator de când Cook a preluat conducerea, același lucru întâmplându-se și cu Ballmer la Microsoft. Bineînțeles că Steve Jobs a avut idei inovatoare, lucru absolut incontestabil, dar Cook a fost și este un CEO mai bun. Apple a fost prima companie din lume ce a depășit valoarea de piață de un trilion de dolar, aceasta în perioada în care firma era condusă de Cook. Acest record a fost atins în 2018, iar o singură acțiune costa atunci 207 dolari. Ca să putem face o comparație, în 2011, o acțiune costa 50 de dolari.
Dvs ce ati alege, noul sau vechiul Macbook Air?
Există speculații conform cărora Tim Cook l-ar putea avea ca succesor pe actualul director de operațiuni, Jeff Williams. După plecarea lui Jony Ive din companie, Williams a preluat și conducerea studioului de design. Această nouă atribuție l-a făcut a doua cea mai importantă persoană din companie după Cook. Cei doi se aseamănă foarte mult ca și stil de management, fiind amândoi adepți ai eficienței. Totuși, posibilitatea ca Jeff Williams să îl înlocuiască pe Tim Cook în viitorul apropiat este una destul de mică. Având în vedere traseul ascendent pe care l-a avut compania până acum sub conducerea lui Cook, putem spune că acesta va rămâne mult timp în această poziție.
Actorii botoșăneni se „îmbată din dragoste” : Botoșănenii invitați la teatru duminică
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Declarația zilei 17 ianuarie 2025
Oana Sava
Jan 17, 2025
Oana Sava
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile