Guvernul discută, în ședința de miercuri, proiectul de Ordonanță privind reînființarea Institutului Național de Administrație, a cărui activitate vizează pregătirea și instruirea funcționarilor publici.
Proiectul de lege privind reînfiinţarea Institutului a fost lansat în consultare publică de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în luna aprilie.
Proiectul defineşte INA ca fiind instituţia publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care va prelua de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) activitatea de formare şi perfecţionare profesională a personalului din administraţia publică. INA ar urma să funcţioneze în subordinea MDRAP, să coordoneze centrele teritoriale de formare continuă pentru administraţia publică şi colaboreze cu acestea pentru derularea programelor de formare şi perfecţionare, potrivit jurnaliștilor de la ziarul România Liberă.
INA va acorda o importanţă deosebită colaborării/parteneriatelor cu mediul universitar, pentru a asigura formare de calitate şi a realiza studii/activităţi/seminarii cu impact asupra administraţiei publice, urmărind, în acelaşi timp, să se dezvolte ca o şcoală de prestigiu în domeniu şi va întreprinde demersurile necesare autorizării, în condiţiile legii, a programelor/cursurilor de formare sau perfecţionare profesională pe care le organizează.
Astfel, INA va asigura formarea continuă în administraţia publică (pentru toate categoriile de funcţionari publici, pentru personalul angajat cu contract individual de muncă în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, pentru persoanele numite sau alese în funcţii de demnitate publică sau asimilate acestora din administraţia publică centrală şi locală, pentru aleşii locali, precum şi pentru alte persoane interesate) şi programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici.
În plus, Institutul va contribui la strategia de formare continuă a personalului din administraţia publică, la stabilirea domeniilor prioritare şi planurilor anuale de formare profesională în acest sector, va stabili tematica specifică şi standardele de calitate pentru programele de formare profesională pe care le organizează sau care sunt organizate de către furnizorii autorizaţi pentru personalul din administraţia publică, va realiza studii, proiecte şi publicaţii, activităţi de cercetare-inovare, seminare şi conferinţe în domeniul administraţiei publice.
Premierul Dacian Cioloş a prezentat, în luna aprilie, în Parlament, trei variante privind depolitizarea şi reformarea administraţiei publice, acestea având în centru şi formarea unor funcţionari publici profesionişti, care să devină parte a unui corp naţional de funcţionari. Tot atunci, premierul preciza că doreşte înfiinţarea unui „dispozitiv de pregătire a resurselor umane" în administraţia publică, format din trei instituţii: Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, al cărui mod de funcţionare trebuie revizuit, Institutul Naţional de Administraţie, care trebuie reînfiinţat, precum şi un Consiliu profesional, care să funcţioneze pe lângă ANFP.
Institutul a fost înfiinţat în 2001 de către guvernul Năstase, iar apoi a fost desfiinţat în 2009, de către Guvernul Boc, ca urmare a unui plan mai larg de reorganizare a instituţiilor publice. INA a fost reorganizat atunci ca un departament în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, fără personalitate juridică.
Vezi și: Mesaj de la premierul Cioloș pentru botoșăneni arși de soare!
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024