Pe langa seceta care s-a abatut asupra terenurilor agricole in aceasta toamna, fermierii botosaneni se confrunta si cu o invazie de daunatori, precum ciorile si graurii.
Aceste pasari au reusit deja sa distruga culturi agricole in valoare totala de 3,6 milioane de lei noi, fiind afectate aproximativ 30.000 de hectare plantate cu porumb, floarea soarelui, legume, dar si pomi fructiferi.
Zonele cele mai afectate sunt in special pe suprafetele agricole din jurul zonelor in care se afla depozite menajere, sau in imprejurimile lizierelor de paduri, locatii unde de obicei obisnuiesc sa isi faca cuiburile aceste pasari.
“Pina acum in jur de 36 de miliarde, pina acum deci estimativ spun, pentru ca nu am niste date chiar foarte, foarte exacte, dar sunt pagube la nivelul judetului Botosani de 36 de miliarde, si consider ca este un fenomen destul de important” a declarat Claudiu Adascalitei, director coordonator Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala Botosani.
Aceasta situatie, potrivit specialistilor din agricultura se regaseste deja de cativa ani la nivel local, insa devine tot mai acuta din cauza faptului ca, pina in prezent nu s-a luat nici o masura pentru combaterea daunatorilor care se inmultesc de la an la an.
Mai mult, in trecut de eliminarea ciorilor sau graurilor se mai ocupau membrii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, insa, din lipsa de fonduri, s-a renuntat la serviciile acestora, intrucat un singur cartus ar ajunge la suma de 5 lei.
“Vreau sa fac un apel la administratiile publice locale care trebuie sa se implice in acest fenomen de combatere a ciorilor si graurilor, in aceasta perioada pentru ca acestea nu sunt daunatoare doar asupra culturilor ci si a semintelor semanate, le scot efectiv din pamant, daca ati vedea o data un card de ciori cum merge in urma semanatorii, asa pe rand”, a mai declarat Claudiu Adascalitei.
Totodata, seful Directiei Agricole sustine ca intentioneaza sa faca demersuri si la nivel central pentru ca statul sa ia in calcul si acordarea unei eventuale forme de sprijin pentru combaterea acestui fenomen, mai ales avand in vedere situatia grava si pierderile mari inregistrate.
“Din punctul meu este obligatoriu, pentru ca nu se justifica aceasta metoda economica, este cheltuitoare de bani, dar este o actiune extrem de necesara”, a mai precizat Claudiu Adascaliei.
O astfel de actiune de combatere se desfasoara in general pe perioade lungi de cel putin un an de zile, timp in care se urmareste distrugerea puilor si a cuiburilor, vanatoarea, sau metoda “momelii”.
Urșii de la Comănești vin din nou în mijlocul botoșănenilor: PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Trei case au luat foc în ultimele ore, pompierii au intervenit urgent
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile