Aproximativ 100 de botoşăneni au renunţat la sistemul centralizat de furnizare a căldurii din municipiu şi şi-au pus centrale termice. Cu toate că au depus cereri la sediul Termica în vederea debranşării în toamna anului precedent, pentru care nu au primit undă verde, persoanele în cauză s-au decis să renunţe la serviciile furnizorului fără acceptul societăţii.
Conducerea Termica susţine că, în mod normal legea interzice ca debranşările să fie efectuate fără acordul societăţii de furnizare a căldurii termice, iar persoanele care fac acest lucru ar trebui să fie sancţionate de Primărie. În această situaţie s-ar regăsi circa 100 de botoşăneni, însă conducerea Termica ridică din umeri şi susţine că, cel mai probabil persoanele în cauză nu vor primi nici un fel de amendă. Mai mult, şeful Termica susţine că, în mod normal debranşările trebuie făcute urmîndu-se o serie de etape.
„Aceste modificări ale instalaţiilor trebuie să fie făcute pe proiect, nu se fac aşa de pe pereţi”, a afirmat
Florin Sandu, directorul Termica. Chiar şi în aceste condiţii, persoanele care au renunţat la sistemul de încălzire centralizată tot vor fi facturate, în baza unui ordin al ANRSC care prevede ca toţi locatarii să plătească partea comună de consum la încălzire. O factură în cazul unui deţinător de centrală termică într-un imobil cu circa 12 apartamente, poate ajunge pentru două luni din sezonul rece la suma de 50 de lei.