Aproximativ 200 de cadre medicale botoșănene vor să părăsească sistemul medical pentru a pleca în străinătate. Cel puțin asta susține directorul Spitalului de Psihiatrie care a declarat că, aceștia ar fi depus o serie de solicitări la Autoritatea de Sănătate Publică pentru a intra în posesia certificatelor de conformitate necesare pentru ocuparea unui post peste hotare. O parte dintre aceștia provin de la Spitalul de Psihiatrie.
Din cauza situației dificile din sistemul medical local, multe cadre medicale părăsesc sistemul pentru un salariu mai bun în spitalele din străinătate, unde ar putea avea ocazia să beneficieze lunar de salarii duble față de cele oferite de statul român. Este și cazul unor cadre medicale botoșănene, care au început să își facă actele necesare pentru a putea părăsi țara.
”Este aceeași situație dezastruoasă pe care Guvernul PDL o păstorește în sănătate. Această situație dificilă face ca exodul halatelor albe să fie extrem de important atât la nivel de Botoșani cât și a nivel național, sunt foarte multe cereri pentru eliberarea cererilor de conformitate și am o informație că la nivelul Direcției de Sănătate Publică ar fi venit aproximativ 200 de certificate la nivelul județului Botoșani”, a declarat
Gabriel Oprișanu, director Spitalul de Psihiatrie.
Asistentele medicale ”abandonează nebunii de la Psihiatrie”
Cele mai multe plecări de la Spitalul de Psihiatrie provin din rândul asistentelor medicale, care au solicitat conducerii acordarea unui concediu fără plată care poate fi de maximum 12 luni. În cazul în care vor găsi un loc de muncă în străinătate, cel mai probabil nu vor mai reveni la locul de muncă de la Psihiatrie. ”
La noi în unitate, de la începutul anului și până în prezent între 20 și 25 de persoane și-au depus solicitări de concedii fără plată, care conform contractului colectiv de muncă, poate fi acordat pe o perioadă de maxim 1 an de zile. Sincer consider că deși acești oameni părăsesc sistemul de la noi în țară, se duc undeva unde la va fi mai bine, cel puțin din punct de vedere medical”, a mai spus
medicul Gabriel Oprișanu. Potrivit șefului unității medicale, posturile rămase vacante au fost acoperite prin angajări pe perioadă determinată, sau prin redistribuiri de la alte unități medicale desființate, 12 persoane fiind angajate prin acest procedeu. Totodată, Gabriel Oprișanu susține că, ar exista anumite discuții privitoare la modificarea legislației în vigoare privind sistemul medical, prin care managerii de spitale să aibă pârghii legale de a acorda salarii în funcție de aportul adus de către cadrele medicale.