Licitatii trunchiate si bani publici cheltuiti aiurea, acestea ar putea fi concluziile principale ale controlului pe care juristii Prefecturii impreuna cu un ofiter de la Serviciul de Investigare a Fraudelor al Politiei l-a derulat la Primaria Darabani. De la atribuirea contractului de salubrizare si pina la punerea in aplicare a unor hotariri judecatoresti, o multime de lucruri sint suspicionate de ilegalitate.
In toamna anului trecut, la licitatia pentru desemnarea firmei care sa faca in oras curatenie s-au intimplat lucruri cu adevarat incredibile. Astfel, membrii comisiei de licitatie pur si simplu au modificat oferta societatii Predmet SRL si au respins-o apoi in mod ilegal, dind cistig de cauza firmei Paniseb SRL. A fost sesizat Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) care a anulat licitatia intrucit a fost declarat castigator un agent economic care prezenta o oferta mai scumpa. In decembrie 2009 Primaria organizeaza o noua licitatie. De aceasta data Paniseb SRL este unic participant, insa, lucru greu de inteles, vine cu o oferta de 39 lei/mc, pentru care i se atribuie contractul. Asta dupa ce in urma cu aproximativ trei luni, cind nu fusese singura la licitatie, venise cu o oferta mai ieftina, de numai 32,4 lei/mc. Chiar si in aceste conditii firma, care inchiria utilaje de la Transghe Bajura si Urban Serv Botosani, nu prea a putut sa isi faca treaba, iar in luna august a acestui an contractul, care oricum nu avea viza de legalitate sau semnatura secretarului orasului, a fost reziliat.
Dar asta nu e tot. Pe 8 septembrie 2008 institutia scoate la licitatie pentru concesionare o suprafata de 102 mp situate in strada 1 Decembrie in vederea amplasarii unui spatiu comercial. Cistigatoare este desemnata societatea Alcarom SRL cu 130.000 lei/an. In mod cu totul inexplicabil, in noiembrie 2008 licitatia se repeta. De aceasta data este declarat castigator Liviu Hrimiuc, insa pentru o oferta incomparabila cu cea de la prima licitatie, este vorba de numai 31.000 lei/an. Primaria nu a putut face dovada incheierii contractului de concesiune nici cu firma si nici cu persoana fizica, dar nici a platii redeventei.
Probleme s-au constatat si in privinta inchirierii halei de carne. Contractul a fost incheiat pe 1 iulie 2008 pe o durata de sase luni, fara licitatie. Ca si cum nu ar fi fost indeajuns, la expirarea jumatatii de an, contractul a fost prelungit pentru inca un an. Actul nu este vizat de secretarul orasului, dar este semnat de primar in calitate de “administrator”.
Comisia a constatat si alte deficiente, precum faptul ca, desi a avut contract semnat si peste 750.000 lei in conturi, Primaria nu a platit firmei Ecoenergy Engineering SRL Botosani nici un leu pentru lucrarile derulate in cadrul programului de modernizare a peisajului urban si iluminatului arhitectural. Banii au fost inapoiati bugetului de stat, firma a terminat lucrarile in luna mai si acum Primaria ar putea executa silit institutia.
Date fiind toate aceste constatari, dar si altele, s-a decis sesizarea Parchetului sub aspectul savirsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, dar si a Curtii de Conturi.
“Dupa parerea mea sint SF-uri. E o varza, o debandada. Dupa ce ca nu prea sint bani mai de nimica, ne mai si batem joc”, a declarat
prefectul Cristian Roman.
Primarul de Darabani Ghiorghi Burlacu nu a putut fi contactat.
Sergiu BALASCAU