Consilierii judeţeni botoşăneni au aprobat joi contractarea unei case de avocatură care să reprezinte instituţia într-un proces intentat Curţii de Conturi. Controlorii financiari au catalogat drept nelegale o serie de cheltuieli privind refacerea drumurilor distruse de calamităţi, acordarea de indemnizaţii la alegerile din 2008 şi a unor prime de stabilitate la unităţile de asistenţă medico-socială.
Ţurcanu mandatat să aleagă apărătorul
Proiectul a stârnit o sumedenie de discuţii, primele plecând de la formularea din proiect:
„se mandatează preşedintele Consiliului Judeţean pentru alegerea apărătorului şi semnarea convenţiei avocaţiale”.„Cred că este o formulare un pic nefericită, cred că era mai corect spus selectarea. Cum îl alegem? Să nu îl alegeţi dvs. şi după aceea să spună cineva: nu l-ai ales corect”, a afirmat
consilierul judeţean PDL Cătălin Flutur.
De la un miliard la 12
Cum în proiect se menţiona că totalul sumei imputate de
Camera de Conturi Botoşani pentru amintitele probleme este de 100.000 de lei, au existat şi păreri că, pentru o asemenea sumă nu se impune achiziţionarea de servicii juridice.
„Mi se pare un efort prea mare pentru 100.000 de lei. Înainte veneau avocaţii la noi, la juriştii de la CJ, ca să se documenteze despre problemele de personal, acum ne ducem noi la avocaţi”, a spus
Dorin Ciuştea. Atunci conducerea
CJ Botoşani a realizat că în proiect s-a strecurat o greşeală, în sensul că suma aflată în litigiu este de peste zece ori mai mare, mai exact 1,2 milioane de lei.
„Este o eroare, că nu luam noi avocat pentru un miliard de lei. Este o greşeală, trebuie să o modificăm”, a afirmat
Florin Ţurcanu.
"Nu sunt criterii" pentru desemnarea casei de avocatură
Unii consilieri judeţeni, precum
Cristian Achiţei, au cerut desfiinţarea serviciului juridic de la
CJ Botoşani în condiţiile în care tot mai des se apelează la avocaţi, ameninţând chiar cu deschiderea unui proces împotriva instituţiei deoarece nu este apărat într-un litigiu privind operatorul de apă şi canalizare.
Florin Ţurcanu a replicat că instituţia are 1.320 de dosare şi numai şase jurişti, iar oamenii, pentru salarii de 600 – 1.000 de lei, îşi fac treabă cât pot de bine. Şefii
CJ Botoşani au fost întrebaţi şi cum vor alege firma de avocatură, în baza căror criterii, iar răspunsul
secretarului Marcel Bejinariu a fost dezarmant:
„nu sunt criterii” şi nici nu trebuie făcută licitaţie deoarece serviciile juridice nu se supun legislaţiei privind achiziţiile publice.
În hotărârea adoptată nu se menţionează suma ce va fi plătită casei de avocatură.
CITEŞTE ŞI:
Afacere de peste 4 miliarde lei vechi CJ – Nova Apaserv – fost prim-procuror cu serviciul juridic de la apă