În urma unor clarificări solicitate de
Instituţia Prefectului Ministerului Sănătăţii,
George Diga, secretarul general, a răspuns prefectului explicând că ministerul susţine „
menţinerea în activitate a asistenţilor medicali pentru a nu fi perturbată activitatea medicală din cadrul unităţilor sanitare”. În detaliu, documentul precizează că „ulterior apariţiei OUG nr. 23 din 2014 de modificare şi completare a legii (...) privind reforma în domeniul sănătăţii, asistenţii medicali îşi pot desfăşura activitatea în baza art 22 alin. (4) din OUG 144/2008 până la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex."
Demersurile făcute de Prefectură pentru clarificarea situaţiei celor 74 de asistenţi au demarat după discuţiile purtate de prefectul judeţului cu reprezentanţii sindicatului
SANITAS. Octavian Dumitru, liderul structurii sindicale a atras atenţia în acel cadru că pensionarea unui număr atât de mare de asistenţi va afecta mult calitatea actului medical oferit de spitalul judeţean.
Asistenții medicali vor putea lucra în continuare în unitatea spitalicească
Asistenţii medicali au fost pensionaţi în aprilie, acest an, pe baza unor prevederi legale ce stipulau vârsta de 60 de ani ca limită pentru pensionare. Aceştia au fost ulterior reangajaţi, însă pe perioadă determinată, până la ocuparea posturilor prin concurs. În lumina noilor precizări trimise de minister, asistenţii medicali vor putea lucra în continuare, ieşirea acestora din sistem urmând să se facă treptat, la împlinirea celor 65 de ani. Se va permite astfel angajarea în etape a unor asistenţi tineri, care vor putea acumula experienţă fără a perturba activitatea medicală.
CITEȘTE:
Încep protestele: Salariați de la Mavromati ies în stradă