Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică metodologia şi calendarul înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul 2017. Botoșănenii care vor să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare o vor putea face de săptămâna viitoare.
Copiii care au împlinit 6 ani până la 1 august sunt obligaţi să se înscrie la clasa pregătitoare în acest an. Numărul de locuri disponibile trebuie afişate de fiecare şcoală până pe 22 februarie, iar cererile trebuie completate de către părinţi până pe 16 martie, conform Portal Învăţământ.
Potrivit metodologiei, părinţii ai căror copii împlinesc vârstă de 6 ani până la dată de 31 august 2017 inclusiv au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.
Părinţii ai căror copii împlinesc vârstă de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat, arată proiectul.
„Totodată, în cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după dată de 31 decembrie 2017, inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ vor consilia părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului şi îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în urmă evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare”, se spune în propunere.
Pe 22 februarie se vor afişa circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei unităţi de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar.Tot în această zi, va fi afişat programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor se va realiza până pe 14 martie.
Între 23 februarie şi 2 martie se va organiza în fiecare unitate de învăţământ “Ziua porţilor deschise”, în care părinţii şi copiii pot vizită spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.
Potrivit proiectului, între 27 februarie şi 16 martie se vor completă de către părinţi, online sau la unitatea de învăţământ, cererile tip de înscriere.
Tot în această perioada, se va face şi validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul 8,00-20,00, respectiv sâmbătă, între 9,00 şi 13,00.
Între 18 şi 21 martie se vor procesa la unităţile de învăţământ informaţiile din cererile-tip de înscriere.
Pe 22 martie se vor face procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice, şi repartizarea la şcoală de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoală de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsa de locuri şi care au exprimat în această faza opţiunea pentru înscrierea în şcoală de circumscripţie.
Totodată, proiectul prevede că între 22 şi 23 martie se va face afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al unităţilor de învăţământ a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.
Între 24 şi 30 martie se vor depune cereri-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapă a două, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapă anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare are că termen dată de 6 aprilie.
Acelaşi proiect prevede că între 7 şi 13 aprilie se fac centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.
ISJ şi ISMB pot decide reconfigurarea circumscripţiilor şcolare astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situaţia în care capacitatea unei unităţi de învăţământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripţia şcolară stabilită în anul şcolar anterior, precum şi în alte situaţii justificate, cum ar fi eliminarea segregării şcolare,rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidenţă.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024