Colocviu dedicat academicianului Ion Pillat, una dintre cele mai ilustre personalităţi ale începutului de secol XX, cu prilejul marcării a 120 de ani de la naştere! Poet tradiţionalist, dar şi un excelent publicist, Ion Pillat si-a petrecut bună parte a copilăriei, dar şi clipe târzii de prăbuşiri sufleteşti, pe moşia de la Miorcani, în judeţul Botoşani.
Evenimentul va avea loc pe 31 martie 2011, la ora 13.00, in Sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu, şi este organizat de Organizatia Municipala PNL Botoşani şi de Clubul liberal “Ion Pillat” din Botoşani, fiind precedat de depuneri de jerbe la statuia lui Ion Pillat (în parcul de lângă Teatrul Mihai Eminescu). Colocviul, la care sunt invitaţi să participe oameni de cultură, scriitori, profesori, elevi, politicieni, propune următoarele teme: “Pillat şi activitatea sa politică în contextul istoric al României de inceput de secol” (prezintă scriitorul Petrut Pârvescu); “Poezia lui Ion Pillat” (prezintă poetul Ciprian Manolache). Moderator va fi poetul Nicolae Corlat.
Ion Pillat, academician, antologator, editor, eseist, poet tradiţionalist şi publicist român, s-a nascut la 31 martie 1891, în Bucuresti, ca fiu al lui Ion N. Pillat, descendent al unei vechi familii boiereşti, şi al Mariei (n. Bratianu). Şi-a petrecut copilăria la moşiile Florica, pe Argeş şi la Miorcani, pe râul Prut. Studii primare şi liceale in particular; absolvă ultima clasă a cursului inferior la Colegiul „Sf. Sava" din Bucureşti (1905). În acelaşi an este înscris la Liceul „Henri IV" din Paris (bacalaureat 1909). Student (1910) la Sorbona (Litere, Istorie, Geografie, Drept), unde îşi ia licenţa la Litere (1913) şi Drept (1914). Participă la Conferinţa de Pace de la Paris, ca secretar al lui Al. Vaida (1919). Deputat al Partidului Liberal, diplomat pe lângă Societatea Natiunilor şi în strâns contact cu Nicolae Titulescu.
S-a stins din viaţă la 17 aprilie 1945.
După 1945, poezia sa este trecută la index, evident din raţiuni strict politice.