O imagine a numărului de consumatori, frecvenți sau ocazionali, cu greu poate fi conturată. Singurele date care pot fi colectate pentru întocmirea statisticilor sunt cele furnizate de unitățile medicale de urgență, precum și de către structurile care acționează pentru combaterea consumului de droguri.
Centrul de Prevenire, Consiliere și Evaluare Antidrog (CPECA) de la Botoșani deține o serie de date cu un anumit grad de relevanță în ceea ce privește consumul de substanțe interzise în zona noastră.
Iar Agenția Națională, prin mijloacele specifice, sondează periodic populația, astfel că ultimele rezultate indică faptul că pe zona Nord – Est, din care face parte și județul Botoșani, prevalența în rândul persoanelor țintă este de 8,4% pentru consumatorii de-a lungul vieții, 2% pentru cei cu consum recent, respectiv 1,5% pentru cei care apelează în prezent la droguri.
La nivel național prevalența pentru consumul de-a lungul vieții este de 10,7%, județul Botoșani fiind sub această medie. Specialiștii consideră că botoșănenii sunt consumatori ocazionali, în mod recreațional, mai degrabă.
Pe plan local, datele sunt funizate de Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati, precum și de structurile MAI sau DIICOT.
”Avem încadrați specialiști pe partea de asistență, psihologie și medici. Trebuie să știți că Legea 143/2000 prevede ca atunci când o persoană este cercetată, s-a început efectuarea în continuare a urmăririi penale față de aceasta pentru săvârșirea de fapte care privesc asigurarea consumului propriu, producere, fabricare, deținere în vederea consumului propriu, procurorul dispune evaluarea persoanei respective de către CPECA în vederea includerii acesteia într-un program de asistență specializată”,
Ana Maria Bunduc, coordonator CPECA
Din punctul de vedere al repercusiunilor legale, în cazul consumului propriu, persoanele vizate de cercetări penale pot beneficia de o a „doua șansă” acordată de instanța de judecată. Mai departe, respectiva persoană intră în programe de asistență medicală și psihologică pentru a putea depăși acest moment al vieții lor, dar și pentru o redresare socială.
De asistență specializată acordată de Centrul Antidrog, asistenți sociali sau psihologi, beneficiază persoane care se află în tot felul de unități, fie ele de detenție sau medicale.
Prezentă la Botoșăneanul TV, șefa Centrului Antidrog de la Botoșani și-a amintit:
„Mi-a rămas așa, în cap, un tânăr care mi-a spus că prima dată când a consumat substanțe psihoactive a făcut-o împreună cu fratele lui. Au experimentat, fratele lui a suferit o intoxicație majoră că a ajuns la spital și din momentul acela nu a mai consumat niciodată și nu i-a mai trebuit. Asupra lui nu a avut niciun efect, a continuat și a ajuns în Penitenciar. Nu mai știu exact ce substanțe au consumat, cert este că execută o pedeapsă pentru o faptă la regimul drogurilor”.
Cu o experiență de un an la Centrul Antidrog de la Botoșani, structură aflată sub tutela Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ana Maria Bunduc a avut timp pentru o proiecției a imaginii ofertei și cererii de droguri de pe plan local.
„La Botoșani cele mai frecvente droguri consumate sunt canabisul, sunt noile substanțe cu potențial psihoactiv, cocaina, medicamentele în combinație cu alcoolul, cam astea ar fi substanțele cel mai des consumate în zona noastră”,
Ana Maria Bunduc, coordonator CPECA Botoșani
Iar ca pondere, ”bărbații sunt mai predispuși la consum de substanțe psihoactive, ponderea este mai mare în rândul bărbaților. Sunt și cazuri de femei, dar mai frecvente sunt cele cu bărbați”.
Ieșirea din acest miraj care de fapt afectează și nu ajută consumatorii este un proces de lungă durată. Care implică multă voință proprie, dar și ajutor din partea celor din jur.
Ajutor care în cele mai multe dintre cazuri lipsește, mai ales în mentalitatea comunitară.
Și astfel apare fenomenul stigmatizării care adâncește dorința de consum.
„Scopul nostru este să reintegrăm social aceste persoane și atunci dacă noi îi marginalizăm și îi discriminăm, nu îi ajutăm în acest proces de recuperare. Să știți că, dacă e să vă fac așa un profil al persoanelor care se adresează serviciilor noastre de asistență, să știți că nu e diferit cu mult față de oricare dintre noi. Aceste persoane nu vin neapărat din rândul mediilor defavorizate, așa cum nu sunt exclusiv din rândul persoanelor potente financiar. Sunt persoane cu nivel de educație diferit, am avut beneficiari chiar cu studii superioare, active în câmpul muncii, nu sunt doar acele persoane din medii defavorizate”,
Ana Maria Bunduc, coordonator CPECA Botoșani
Pasul către consum este unul mic, iar elementele declanșatoare pot fi diverse. Pentru că fiecare persoană refulează în mod propriu.
„Sunt persoane care într-un moment al vieții lor au luat decizii proaste, au căzut presiunii grupului, au căzut tentației sau au întâmpinat un eveniment traumatic peste care nu au reușit să treacă. Poate să însemne pierderea unui membru al familiei, pierderea locuinței, separarea”,
Ana Maria Bunduc, coordonator CPECA Botoșani
Șefa de la „Antidrog” a dorit să sublinieze un alt aspect important pentru cei care au simțit dorința de a renunța la droguri dar nu o pot face singuri. Asistența medicală și psihologică oferită de specialiștii Centrului Antidrog este confidențială și gratuită.
Iar recuperarea, de durată pentru că urmărește două aspecte principale, pe de o parte recuperarea fizică, de cealaltă parte, cea mai importantă – cea psihică.
Procesul de tratare a dependenței psihice este unul de durată care poate fi de ani la rând, în timp ce recuperarea fizică poate avea loc în decurs de 14 – 21 de zile, aici intervenind sevrajul.
„Dacă organismul a ajuns în această stare de toleranță, evident că în momentul în care nu va mai avea acces la droguri va experimenta anumite simptome fizice și psihice. Și e necesară intervenția medicală pe partea aceasta, să tratăm în primul rând sevrajul, partea de dependență fizică. Și mai apoi lucrăm pe partea de dependență psihică”,
Ana Maria Bunduc, coordonator CPECA Botoșani
Un alt aspect esențial ar fi faptul că munca specialiștilor a dat roade în cele mai multe dintre cazuri, fiind ajutați în mod real unii botoșăneni să renunțe la consumul de droguri. Au existat, evident și recăderi, dar în urma acestora consumatorii au devenit mai puternici în lupta cu această dependență.
Motiv pentru care Ana Maria Bunduc a lansat un apel către botoșănenii care ar avea nevoie de ajutor specializat:
„Să vină, să se adreseze, să solicite sprijin pentru că în tratarea dependenței nu ești singur și singur nu o să reușești. Ai nevoie de sprijin specializat. Să se adreseze cu încredere către specialiști, este greu să renunți de unul singur, chiar imposibil dacă vorbim de substanțe psihoactive, este imposibil să renunți singur, fără ajutor”.
A fost luată în calcul inclusiv varianta înființării unor grupuri de sprijin pe plan local, de genul AA (Alcoolicii Anonimi) din alte state. Însă acestea ar trebui să fie agreate de ANA – Agenția Națională Antidrog prin validare din punct de vedere științific, din care să reiasă impactul real al acestor întruniri.
Discuția pe această temă poate fi urmărită de la minutul 30 al materialului video de mai jos.
Carburanții s-au scumpit din nou. Cât vor plăti șoferii pentru un litru de benzină și motorină
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Cât vor plăti românii care vor să călătorească în SUA
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Două zile de spectacole pentru copii la Teatrul Vasilache
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Descoperire macabră în Botoșani: Bărbat găsit fără suflare în casă
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Reducerile de posturi și cheltuieli din Sănătate sunt excluse, anunță Alexandru Rafila
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile