Aurica Cojocariu este ”Cojocărița” din Ungureni, județul Botoșani.
Este țesătoare și știe ca nimeni alta toate secretele fibrelor textile.
Născută pe 4 iulie 1951 în Ungureni, județul Botoșani, a rămas de o viață atașată valorilor tradiționale. A urmat 8 clase, a născut și crescut patru copii. De tânără a învățat meșteșugul țesutului la război.
Astăzi, la peste 70 de ani, lucrează în continuare, revalorizând și totodată tezaurizând zestrea primită de la bunici și de la părinți.
Este iubită, respectată și apreciată în comunitate, are har, are umor, are înțelepciune. Și multă credință în Dumnezeu.
Cea mai mare dorință a ”Cojocăriței” din Ungureni este aceea de a transmite mai departe toată bogăția acumulată în zeci de ani.
”Aş vrea să transmit tineretului să se întoarcă la tradiţia noastră românească. Noi dacă pierdem tradiţia românească nu mai suntem un popor român”, spune bunica Aurica.
În premieră pentru cultura tradițională din Botoșani, în anul 2022, meșterul popular Aurica Cojocariu, din Ungureni, a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea Ministerului Culturii, prin decizia Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
”Am primit Diploma de Tezaur Uman Viu datorită lucrărilor pe care le fac eu, cu mâna mea, de mic copil. Din clasa a III-a am învățat să țes, să nevedesc, să cos, orice se poate lucra. De la mama mea am învățat țesutul, dar și de la vecini, unde auzeam și vedeam că face și mi-e drag mergeam și învățam. Toată viața am lucrat. Am tors fuior din clasa a III-a. Am cusut ștergare, fețe de masă, ii, mileuri. Astăzi nu știe nimeni să mai facă ițe”, a povestit Aurica Cojocariu în cadrul emisiunii ”Viața Satului”, de la TVR1.
Așa apar pe iile bunicii Aurica florile de mac, strugurii de vie sau pomul vieții, ”cel mai vechi model al nostru în județul Botoșani”.
”Motivele tradiționale din Moldova sunt pomul vieții, cum e la noi în Botoșani, în partea Sucevei trandafiri și figuri geometrice. Am ie de peste 100 de ani acasă”, se mândrește astăzi Aurica Cojocariu.
I-a învățat și pe copiii de la școală să lucreze, a avut și echipă artistică.
”Noi nu am umblat cu chinezești și indiene, cum fac tinerii de astăzi, sper să se trezească la tradiția noastră românească”, încheie bunica Aurica.
(Foto: captură Viața Satului / TVR)
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024
Femeie prinsă de polițiști în timp ce dirija traficul în intersecție
Oana Sava
Nov 22, 2024