Sunt mii de elevi care vor fi afectați pe termen scurt și care se poate spune că se vor ”sacrifica” pentru ca viitoarele generații să învețe în condițiile pretinse și așteptate de vremurile actuale.
Pentru unii au fost găsite soluții deja, pentru alții au loc ședințe în cadru lărgit pentru a se găsi cele mai bune variante care să corespundă cu cerințele din procesul educațional.
Colegiul Mihai Eminescu
Liceul de Artă
Atelier Liceul de Artă
Școala Gimnazială nr. 10
Școala Gimnazială nr. 7
Școala Gimnazială nr. 12
Școala Gimnazială nr. 13
Grădinița cu Program Prelungit nr. 19
Școala Elena Rareș
Liceul Pedagogic
Seminarul Teologic Sfântul Gheorghe
Sala de sport Elena Rareș
Școala Gimnazială nr. 11
Școala Gimnazială nr. 2
Grădinița cu Program Prelungit nr. 15
a fost dat pentru Școala nr. 12 din strada Prieteniei. Copiii urmează să învețe în trei locații diferite, până la finalizarea lucrărilor care vor începe pe 26 februarie 2024.
În săptămâna în care este programată vacanța de ski începe procesul de mutare.
Părinții au primit asigurări că din septembrie, elevii vor reveni în clădirea mamă.
„Având în vedere că lucrările vor fi făcute atât în interior cât și în exterior, constructorul ne-a promis că lucrările vor fi gata până în septembrie iar exteriorul îl poate face și în timp ce elevii își desfășoară cursurile în sălile de clasă”,
Ana Maria Atodiresei, director Școala Gimnazială nr. 12
În linii mari, procesul de reabilitare al clădirii înseamnă schimbarea instalației electrice în totalitate, instalația termică, cea sanitară, ușile de interior și geamurile: „Lucrări complexe, va fi și partea de acoperiș, acest putând fi făcut și când elevii își desfășoară orele în interior”, continuă directoarea școlii.
Impactul asupra părinților nu a fost unul ușor de digerat. Au avut însă de ales în a-și plimba copiii pe la alte școli sau pentru învățământ online.
„Relocarea nu este atât de rea, comparând-o cu învățământul online. Între învățământul online și varianta relocării, clar că din două rele am luat-o pe cea mai puțin rea”,
Ana Maria Atodiresei, director Școala Gimnazială nr. 12
Clădirea a fost construită în 1971 și, în cele cinci decenii care s-au scurs de atunci a mai avut parte de intervenții parțiale.
În urmă cu vreo 15 ani au fost schimbate geamurile.
Și, cam atât.
„Avem nevoie de instalație electrică care acum este făcută parțial, pe bucăți și avem nevoie de o refacere a instalației electrice în totalitate și de asta ni s-a spus că lucrările vor fi ample și au nevoie de clădirea goală, fără accesul elevilor în interior”,
Ana Maria Atodiresei, director Școala Gimnazială nr. 12
630 de elevi sunt înscriși la Școala nr. 12 împărțiți în cicluri de învățământ primar și gimnazial.
Pentru toți au fost identificate soluții temporare, în urma unor discuții care au avut loc cu conducerea Primăriei și a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).
„Cele cinci clase de învățământ primar în alternativa step-by-step vor fi relocate la Liceul Alexandru cel Bun, opt clase de învățământ primar vor fi relocate la Școala nr. 16 și 11 clase de învățământ gimnazial și două clase de învățământ primar la Școala 17”
Ana Maria Atodiresei, director Școala Gimnazială nr. 12
Cu elevii răsfirați în zone opuse ale orașului și pentru conducerea școlii urmează o perioadă provocatoare: „În prima parte a zilei voi fi pe șantier și după amiază la școală, pentru că cei de la școala 16 și de la școala 17 o să învețe după amiază și atunci o să fiu peste tot”, a încheiat în notă optimistă directorul unității de învățământ.
Sunt totuși mii de elevi pentru care trebuie găsite spații temporare în care să învețe. Iar șefii de la Inspectoratul Școlar au avut deja o serie de întâlniri cu cei de la Primărie.
Lucrurile nu s-au limpezit în totalitate.
„Noi am făcut o adresă către Primărie, încă nu avem nimic oficial dar din discuțiile pe care le-am avut săptămâna trecută ar intra în reabilitare energetică școlile nr. 2, 7, 8, 10, 11, 12, 13, Liceul Pedagogic, Liceul de Artă, Seminarul Teologic, Colegiul Eminescu și Grădinița nr. 19”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
Faptul că la școlile 8, 10, 13, Seminarul Teologic și liceele Pedagogic și Eminescu lucrările vor fi efectuate etapizat de către constructori, iar elevii mutați de la un etaj la altul.
Școala 7 ar avea o variantă de relocare.
„Rămâne Grădinița nr. 19 care este sub un mare semn de întrebare, încă nu știm. Sunt undeva la vreo 230 de copii, nu știm și nici constructorul nu știe ce are de făcut. Au venit, s-au uitat: bun, ce aveți de făcut? Păi, nu știm. Adică e cumva așa în aer, nu știm exact. Noi am făcut o adresă către Primărie să știm exact care sunt termenele de început și de finalizat. Și pe noi ne interesează având în vedere că sunt copii și avem și examene naționale care trebuie desfășurate. Învățământul online este exclus, nu intră în discuții învățământul online”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
Având în vedere că licitațiile nu au avut loc în același timp, la acest moment nu există un grafic din care să reiasă exact când urmează să fie semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru fiecare unitate de învățământ în parte.
Astfel că și problematica va fi abordată în funcție de șantierul care urmează să fie deschis.
„Depinde cum văd ei lucrările, pentru că dacă încep lucrările la toate corpurile total și au nevoie de toate clădirile sunt mii de copii care rămân în aer. Dar din discuțiile punctuale, hai să facem un palier, acoperișul sau cum la Școala 13 facem etajul trei și sala de sport. Terminăm și apoi coborâm și mergem cu copiii, îi relocăm”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
În același program sunt finanțate lucrările de reabilitare a Școlii Speciale „Sfântul Stelian” care aparține de Consiliul Județean și nu de Primărie.
Și în acest caz s-ar fi identificat o soluție, însă punerea ei în aplicare depinde tot de Primărie.
„Și acești copii trebuie să-i relocăm, din discuțiile pe care le-am avut cu dna președinte am convenit ca această școală să fie relocată la Elie Radu, dar este o discuție incipientă pentru că la Elie Radu este relocată la acest moment Grădinița Șotron. Și așteptăm să se termine că e aproape gata, să revină copiii la corpul lor și să eliberăm spațiul pentru Liceul Stelian, că și aici sunt niște condiții care sunt mai delicate”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
Într-adevăr acest val de renovări constituie o provocare pentru toți cei implicați, de la elevi și părinți la autoritatea publică și firmele care vor lucra.
Cu un singur țel comun, acela ca perioadele de execuție să fie cât mai scurte pentru a nu suferi copiii.
„Această oportunitate de reabilitare a unităților de învățământ a venit și cu provocările ei. Nu putem lucra peste tot cu copii în sălile de clasă pentru reabilitarea instituțiilor de învățământ. Și am luat etapizat aceste situații”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Cele mai grele ar urma să fie ultimele două luni din anul școlar 2023 – 2024 pentru că mai apoi începe vacanța de vară, o perioadă care va permite constructorilor să lucreze lejer și fără constrângeri de orice fel.
Iar dezideratul general ar fi acela ca de la jumătatea lui septembrie în toate cele 14 unități de învățământ să fie terminate o parte dintre lucrările interioare ca să se facă loc copiilor.
Iar intervențiile exterioare să fie lăsate ultimele.
„Noi reabilităm școlile care nu au fost reparate de 50 de ani, cum este cazul școlii nr. 12. Și chiar dacă această generație va trebui să facă un sacrificiu, le reparăm pentru următoarele decade în municipiul Botoșani și cred că merită acest lucru să ne sacrificăm pentru două luni motivat de faptul că urmează și vacanța mare și putem lucra la interior, la instalații electrice și termice, anveloparea clădirilor și acoperișului și vom avea școli moderne în municipiul Botoșani”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Primarul a mai arătat că la acest moment nu există spații de rezervă care să fie puse la dispoziție școlilor. Dar pe viitor se dorește reabilitarea celor două corpuri de clădiri de la fosta școală 3 care ar putea avea o astfel de utilitate.
Toate unitățile de învățământ urmează a fi renovate cu fonduri atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Durata de execuție prevăzută în contract este de un an de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
În municipiul Botoșani sunt 31 de unități de învățământ de stat dintre care 14 intră în reabilitare.
Unul dintre cei mai iubiți preoți de la Botoșani își serbează ziua de naștere
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Anunț de ultimă oră pentru șoferi: Activitate blocată la RAR
Oana Sava
Nov 21, 2024
ASTĂZI: Liviu Ștefan a renunțat la funcția de director general, dar rămâne la Nova Apaserv
Gabriela Erdic
Nov 21, 2024
Mandat validat la Curtea de Apel: S-a decis CINE îi ia locul lui Lucian Trufin la CJ
Oana Sava
Nov 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024