O descoperire remarcabilă la Muzeul Județean Botoșani: un vas bitronconic din lut, decorat cu figurine antropomorfe, dezvăluie detalii despre estetica și tehnicile ceramice ale vechilor meșteșugari
În comuna Trușești, județul Botoșani, a fost găsit un vas unicat pentru Cultura Cucuteni, cu cinci statuete duble în relief. Este vorba despre un vas de mari dimensiuni, încadrabil în categoria pythos (vase de provizii), descoperit inițial în stare fragmentară și ulterior restaurat.
Conform Muzeului Județean Botoșani, vasul prezintă o formă bitronconică, cu diametrul maxim situat pe umăr, iar gura este rotunjită și conică.
Decorul vasului constă într-un strat de lut neted aplicat pe suprafața exterioară. O bandă formată din 22 de aplici alveolate este dispusă sub marginea vasului, cu posibilitatea existenței altora.
Pe corpul vasului se găsesc mai multe mânere perforate, plasate la niveluri diferite, utilizate probabil pentru transport.
Sub banda de alveole sunt vizibile cinci reprezentări antropomorfe în basorelief, cu posibilitatea existenței altora, având în vedere spațiul disponibil între figurine.
Aceste statuete duble au zona mediană a corpului comună, inclusiv șoldurile și fesele, dar prezintă două capete și două seturi de brațe. Capul și gâtul sunt stilizate, iar brațele sunt arcuite și orientate în sus, detaliind realist degetele și palmele deschise, potrivit newsmoldova.ro
Două dintre figurine au doar jumătatea superioară a corpului împodobită, posibil reprezentând vestimentația pieptului.
Statuetele sunt redate din spate, evidențiindu-se fesele. Descoperitorul a interpretat aceste statuete ca fiind într-o poziție asociată cu procrearea (Petrescu-Dîmbovița et alii 1999, p. 426).
Vasul este confecționat din lut de bună calitate, amestecat cu nisip, cioburi măcinate și paie, rezultând o pastă semifină, poroasă și cu o textură aspră. Suprafața vasului, cu excepția unei benzi late sub margine, este acoperită cu un strat de lut bine lustruit.
În urma unui incendiu care a afectat clădirea în care se afla depozitat, vasul a suferit un proces puternic de ardere secundară, modificându-i culorile de la gri și negru la tonuri gălbui și roșiatice și deformându-i extrem fragmentele ceramice. Partea superioară a gurii vasului a fost afectată în mod deosebit.
(foto: historia.ro)
Activitatea RAR, în continuare blocată: CÂND pot fi eliberate documentele
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Elias Charalambous după eșecul de la Botoșani: Nu am ce să le reproșez jucătorilor mei
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
ACUM: Viorel Iliuță prezintă planul Forței Dreptei pentru județ, la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024