Autorităţile locale dintr-o comună din Botoșani au găsit o metodă inedită de a împăduri zona. Pentru a stopa alunecările de teren au fost amenajate peste 60 de hectare cu puieţi.
Majoritatea au fost plantaţi de asistaţi social care în schimbul orelor de muncă în folosul comunităţii trebuiau să aducă copaci şi să-i planteze.
Comuna George Enescu din judeţul Botoşani a fost una dintre unităţile teritoriale din România care a fost înfiinţată pe vremea comunismului şi care nu avea în administrare nici măcar un pâlc de pădure. Practic, pe dealurile şi câmpurile de la George Enescu, de aproape 100 de ani nu a mai crescut niciun copac. Singurele zone împădurite au fost defrişate în perioada interbelică pentru a fi create câmpuri agricole. Din aceată cauză, alunecările de teren sunt cea mai mare problemă a autorităţilor locale, scrie Adevărul.
Nici măcar un drum care leagă satele comunei nu poate fi reabilitat din cauza alunecărilor masive de teren. Tocmai de aceea încă de acum 10 ani edilul comunei, Angela Toma, primar de la sfârşitul anilor 90 şi până în prezent, a decis să împădurească masiv comuna. Fără prea multe resurse financiare, a apelat la o idee inedită şi a reuşit până în 2019 să planteze în comună o adevărată pădure, întinsă pe aproximativ 60 de hectare.
”Nu aveam vegetaţie, iar terenul efectiv se surpa. Nici măcar drumurile nu le puteam repara din cauza alunecărilor de teren. A trebuit să apelăm la toate măsurile posibile şi cât mai accesibile financiar”,
spune Angela Toma.
Ideea împăduririi comunei George Enescu s-a născut în anul 2006. Angela Toma, edilul comunei, spune că se confrunta cu alunecări severe de teren şi că inclusiv drumurile riscau să se distrugă complet.
”Noi mereu am avut această problemă. Comuna nu avea suprafeţele de pădure de care se bucură comunele vecine. Din această cauză alunecările de teren deveneau tot mai grave. Drumul Dorohoi-Havârna care trece prin comună era tot mai afectat de aceste alunecări de teren. De altfel a şi rămas neasfaltat tocmai fiindcă este nevoie de lucrări foarte costisitoare, foarte ample, din cauza alunecărilor de teren”,
spune Angela Toma.
Totodată autorităţile locale spun că din cauza lipsei pădurii seceta bântuie aproape anual comuna.
În aceste condiţii, edilul comunei s-a gândit la un plan de împădurire a comunei. Cea mai mare problemă era lipsa unui buget consistent care să o ajute să facă plantări cu firme profesioniste şi cu arbori obţinuţi prin licitaţii sau alte achiziţii costisitoare. Atunci s-a gândit să folosească asistaţii, cei de la legea 416, a venitului minim garantat
Autorităţile locale au conceput un sistem prin care să se împădurească rapid versantul de la marginea drumului Dorohoi-Havârna, cel mai afectat de alunecările de teren. Asistaţii au primit oferta de a-şi răscumpăra orele de muncă în folosul comunităţii, fără de care era tăiaţi de la orice formă de ajutor, cu arbori. Mai precis, oamenii aduceau copaci, îi plantau în zonele precizate de autorităţi şi erau scutiţi de alte munci.
”Îi puneam pe cei de la ajutorul social să aducă puieţi de salcâm şi să-i planteze. La un mănunchi de zece puieţi primeau o zi scutire de la munca în folosul comunităţii. Bineîneţeles trebuiau să-i şi planteze”, spune edilul.
Click AICI pentru continuarea articolului
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024
Ghid instalare centrală termică: pașii esențiali și accesoriile necesare
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
PSD: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024