1.În contextul evoluției alarmante a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României, se impune asigurarea unei permanente stări de alertă în activitatea de prevenire și combatere a bolii, atât prin intervenția serviciilor veterinare cât și prin colaborarea deținătorilor de porcine. Informăm opinia publică că prin 2 Note de Serviciu a fost modificata Procedura specifica privind prevenirea si controlul pestei porcine africane ,cu aplicarea sa unitara in toate judetele tarii.
Deoarece procedura este una foarte complexa , armonizand legislatia europeana prioritara ,implementata in cea nationala , a fost necesar ca DSVSA Botosani sa organizeze 2 intalniri publice de lucru cu medicii veterinari oficiali zonali si respectiv madicii veterinari concesionari , cu prezentarea in sistem retroproiectie a principalelor aspecte care modifica sau completeaza legislatia actuala in domeniul pestei porcine africane. Ambele intalniri organizate cu succes, au avut in vedere protectia persoanelor si a sanatatii sub raportul masurilor de preventie datorate pandemiei de COVID – 19. In perioada urmatoare , in baza unui program de control saptamanal aprobat de conducerea DSVSA si comunicat in fiecare zi de luni catre ANSVSA , se vor face verificari complexe in exploatatii nonprofesionale cu mai mult de 10 porcine sau care nu au raportat niciodata mortalitati in cadrul supravegherii pasive PPA, exploatatii comerciale industriale sau de tip A cu porcine, Cabinete medicale veterinare imputernicite si Fonduri Cinegetice , pentru stabilirea respectarii conditiilor si restrictiilor privind prevenirea raspandirii virusului PPA.
D.S.V.S.A Botoșani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.
În situația în care se confirmă suspiciunea de PPA , toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către D.S.V.S.A Botoșani conform legii la adevărata valoare de piața.
D.S.V.S.A Botoșani, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.
2.În județul Botoșani continuă să rămână active 8 focare de pestă porcină africană la mistreț pentru care măsurile de combatere sunt luate de către administratorii Fondurilor Cinegetice afectate, cu menținerea restricțiilor specifice pentru prevenirea transmiterii virusului de la mistreț la porcul domestic.
3.Informăm deținătorii de animale ca începând cu data de 18.10.2020, a fost aprobata noua Procedura privind Inspectia exploatatiilor si animalelor, pentru determinarea statusului de sanatate al animalelor sub raportul Pestei porcine, Scrapiei si Pestei micilor rumegatoare la ovine si caprine si corectarea evenimentelor nedeclarate de proprietar cu reglarea Bazei Nationale de Date intre realitatea din teren si cea din calculatorul medicului vetrinar concesionar.
4. In cursul lunii octombrie se finalizeaza actiunea de retestare la 4 – 4 luni a bovinelor peste 12 luni din exploatatiile confirmate cu Leucoza Enzootica Bovina , in vederea stingerii focarelor active, dupa obtinerea rezultatelor Negative de laborator.
Director executiv D.S.V.S.A Botoșani
Dr. Țurcanu Mihai
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024