Senatorul PNL Botoşani Costel Şoptică a făcut un apel public Guvernului României să ia măsurile de rigoare pentru oprirea defrişărilor ilegale ale pădurilor din România, se arată într-un comunicat de presă trimis redacţiei, pe care îl prezentăm integral mai jos.
În acest sens, Şoptică a adresat o interpelare parlamentară ministrului Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, căreia i-a prezentat riscul alunecărilor de teren şi a inundaţiilor survenite din cauza exploatărilor forestiere.
„Greenpeace România a cerut oficial intervenţia Ministerului Apelor şi Pădurilor, precum şi a Romsilva, în cazul unor iminente alunecări de teren, generate de exploatări forestiere ilegale în mai multe judeţe ale ţării. Organizaţia non-guvernamentală a atras atenţia asupra situaţiilor periculoase survenite în astfel de cazuri, marea majoritate a evenimentelor semnalate fiind în apropierea locuinţelor oamenilor. De altfel, sunt de notorietate incidentele petrecute de-a lungul ultimilor ani, în care foarte multe gospodării ale populaţiei au fost distruse în urma alunecărilor de teren provocate de tăieri ilegale ale arborilor”, a atenţionat parlamentarul liberal în documentul oficial înaintat conducerii MAP.
„Pe de altă parte, a mai adăugat senatorul liberal în interpelare, relaxarea contravenţiilor din Legea contravenţiilor silvice, modificată recent prin Ordonanţa 51/2016 a Guvernului, a amplificat blocajul sectorului forestier şi a condus la foarte multe abuzuri ale actului de control. Potrivit proprietarilor de păduri, câteva exemple de acţiuni abuzive sunt confiscările unor cantităţi mari de masă lemnoasă, precum şi confiscarea masei lemnoase avizate peste cantitatea trecută în procesul verbal de reprimire”.
În finalul documentului, Costel Şoptică a solicitat răspuns la următoarele întrebări ministrului Apelor şi Pădurilor:
1. Ce poziţie aveţi referitor la relaxarea contravenţiilor silvice?;
2. Ce măsuri aveţi în vedere privind stoparea tăierii arborilor din vecinătatea locuinţelor pentru a se evita pericolul inundaţiilor şi alunecărilor de teren?;
3. Care sunt rezultatele anchetelor derulate în acest an în România, şi specific în judeţul Botoşani, privind tăierile şi defrişările ilegale ale masei lemnoase, cu infracţiunile aferente constatate?;
4. Care este valoarea prejudiciului creat ţării noastre în urma tăierilor de păduri, şi punctual în judeţul Botoşani?”.
„În afară de aspectele menţionate în această interpelare, am mai subliniat că legislaţia noastră continuă să fie permisivă sub aspectul pedepsirii celor vinovaţi de defrişările ilegale, un fenomen de nestopat, care a costat România multe miliarde de euro după 1990. Sper ca responsabilii guvernamentali să fie preocupaţi de acest fenomen nedorit şi să găsească soluţiile pentru diminuarea jafului aurului verde”, a concluzionat senatorul Costel Şoptică.
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024