Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, s-a adresat oficial ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema situaţiei dezastruoase a sistemului naţional de probaţiune, solicitându-i rezolvarea problemelor acestuia, se arată într-un comunicat de presă.
„Sistemul de probațiune din România reprezintă o alternativă viabilă pentru pedeapsa închisorii într-un stat care este la un pas să fie sancționat de către CEDO tocmai pentru suprapopularea penitenciarelor. Însă, se pare că dumneavoastră și ministerul pe care îl conduceți, ignorați practic cea mai importantă verigă ce există într-un stat civilizat, prin afirmații de genul „un ofi...d'ăsta de la probațiune”, precum și prin faptul că nu cunoașteți conducerea centrală a acestui sistem (deși aceasta se află la etajul șase al clădirii în care vă desfășurați activitatea!)”, a arătat parlamentarul liberal, în demersul trimis ministrului Toader.
Costel Şoptică a mai afirmat că salariaţii din sistemul de probaţiune îi reamintesc ministrului Justiţiei faptul că, din diferite motive nu sunt respectate dispoziții legale și ale instanțelor judecătorești:
„Astfel, deși potrivit prevederilor art. 60 și 61 din Legea nr. 123/2006 privind statutul personalului de probațiune: „Personalului din serviciile de probațiune trebuie să i se asigure condiții normale de muncă și igienă, de natură să îi asigure sănătatea și integritatea fizică și psihică” și „beneficiază de sprijin în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în condițiile stabilite prin protocol între Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Justiției.”, prevederi ce se completează cu dispozițiile art. 39 alin. (1) lit. f C. Muncii ce dispune că „Salariatul are, în principal, următoarele drepturi: dreptul la securitate și sănătate în muncă.(...)”, iar art.119, al.5 din Legea 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului probațiune stipulează că „(5) Paza sediilor structurilor teritoriale, a bunurilor și a valorilor aparținând acestora, supravegherea accesului și menținerea ordinii interioare necesare desfășurării normale a activității în aceste sedii se asigură, în mod gratuit, de către Jandarmeria Română, prin structurile sale specializate.”, în realitate nu se întâmplă acest lucru, nefiind asigurată niciun fel de pază, existând numeroase cazuri în care consilierii de probaţiune au fost agresați verbal sau fizic sau cărora li s-au furat bunuri din birouri.
Totodată, există numeroase hotărâri judecătorești definitive, precum și o decizie a Curții Constituționale a României, al cărei membru ați fost timp de zece ani, ce dispun ca valoarea de referință sectorială ce se aplică salariilor magistraților și grefierilor să fie aplicată și personalului de probațiune în mod egal și fără discriminare. Însă Ministerul Justiției și dvs. nu ați reușit încă să emiteți ordinele de ministru prin care să se calculeze salariile consilierilor de probațiune (cunoscuți de dumneavoastră prin titulatura „ăștia din probațiune”).”
„Continuând ideea lipsei banilor, deși la întâlnirea cu șefii serviciilor de probațiune din țară ați fost informat că există lipsuri grave în ceea ce privește instrumentele sine qua non realizării activității acestor servicii, ați ales să reduceți cu 300.000 lei bugetul alocat pentru bunuri și servicii. În prezent, serviciile de probaţiune din toată ţara trebuie să conserve foarte mult resursele acestora, conservare de natură a face imposibilă desfășurarea activității pentru care au fost înființate. Spre exemplu, Serviciul de Probațiune București, mai are funcțională o singură imprimantă, folosită de cei 42 de consilieri de probațiune! Unii dintre consilierii de probațiune își desfășoară activitatea în condiții mai grele decât cele ale deținuților, de exemplu cei 17 consilieri din cadrul Serviciului de Probațiune Bacău lucrează într-un spațiu de 40 metri pătrați, ceea ce înseamnă 2,25 m.p./consilier. În situații similare sunt consilierii din Prahova, Galați, Alba, Gorj. Alții lucrează în mansarde slab luminate (cazul Serviciului de Probațiune Constanța) sau în spații fără niciun fel de aerisire sau ventilație (Serviciul de Probațiune Dâmbovița). De la 1 ianuarie 2018, există consilieri de probațiune ce riscă să fie dați afară din sediile instanțelor de judecată pentru neonorarea plăților față de tribunale pentru utilități sau consumabile, fără a fi identificate sedii noi pentru aceștia, sau existând sedii improprii, precum foste arhive neigienizate”, a mai precizat Costel Şoptică, în documentul oficial trimis conducerii Ministerului Justiţiei.
Senatorul PNL a mai spus că în Serviciul de Probaţiune Botoşani, sunt doar nouă consilieri în activitate, care supraveghează peste 1.400 de condamnaţi, au întocmit peste 100 de referate de evaluare şi rapoarte de modificare/încetare obligaţii. Deşi media per consilier este de 155 persoane, în realitate ei gestionează peste 200 de cazuri active, la care se adaugă cele peste 350 de cazuri cu termenul de supraveghere expirat anul acesta.
Având în vedere situația expusă, în finalul interpelării senatorul liberal a solicitat ministrului Toader răspuns la următoarele întrebări:
„1. Când va decide Ministerul Justiției să respecte legea și să asigure paza serviciilor de probațiune?;
2. Când va decide Ministerul Justiției să respecte hotărârile judecătoreşti şi să emită Ordinele de Ministru prin care salariile să fie calculate luând în seamă valoarea de referinţă sectorială corectă?;
3. Când se va organiza concursul pentru ocuparea restului de 700 de posturi prevăzute în Memorandumul asumat de Guvernul României pentru perioada 2012 – 2016? Totodată când vor fi încadraţi pe post candidaţii declaraşi admişi la concursul din 2016 – 2017, aflaţi în acest moment pe o listă de aşteptare, în ianuarie 2018 riscând să expire perioada de 6 luni în care ar putea fi numiţi pe post?;
4. Când va acorda Ministerul Justiţiei un buget suficient şi necesar pentru asigurarea unor condiţii decente de muncă în care consilierii de probaţiune să îşi poată desfăşura decent activitatea?;
5. Când va fi adoptat statutul personalului de probaţiune cu drepturile cuvenite, asa cum sunt revendicate de sindicat, astfel încât să nu mai existe discriminare în raport cu celelalte categorii de personal din Ministerul Justiţiei, de exemplu decontarea chiriei, având în vedere faptul ca examenul de ocupare a posturilor este unul naţional?;
6. Care este situaţia actuală şi neajunsurile Serviciului de Probaţiune Botoşani?”.
„Referitor la numărul de consilieri de probațiune, la nivelul întregului sistem național de probațiune există 538 de consilieri, ce supravegheau peste 70.000 de persoane la finele anului 2016, numărul fiind în creștere, existând servicii în care un consilier trebuie să supravegheze chiar 300 de condamnați. Trebuie să aveți în vedere faptul că, potrivit Planului de măsuri adoptat de Guvernul României în anul 2012 privitor la impactul noilor coduri, la nivelul anului 2016 trebuia să fie un total de 1.200 de consilieri de probațiune, la finele lui 2016 fiind doar 358 de consilieri în activitate.
De asemenea, având în vedere măsurile alternative la detenție pentru evitarea unor sancțiuni CEDO, consider în acest sens necesară reglementarea cu prioritate a statutului personalului de probațiune ca masură la reformarea condițiilor din penitenciare, respectiv promovarea proiectului de statut pentru personalul de probațiune ținandu-se cont în primul rând de revendicările sindicatului în vederea consolidării sistemului de probațiune.”, a concluzionat senatorul PNL.
Mașină a Poliției zdrobită de un tir la Vorona, trei oameni au fost răniți - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
A dispărut Larisa! A plecat dimineață la școală și nu a mai revenit acasă
Oana Sava
Jan 13, 2025
„Musica Ricercata”: Lansare de carte anunțată de Memorialul Ipotești cu invitați de seamă
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
FC Botoșani a făcut spectacol în ultimul amical din Antalya
Oana Sava
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile