Senatorul PNL Botoşani Costel Şoptică a adresat o interpelare parlamentară ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petru Daea, căruia i-a solicitat să acorde o mai mare atenţie susţinerii producătorilor din zonele sărace, se arată într-un comunicat de presă.
„În foarte multe judeţe din ţară, în general în cele sărace, principala sursă de venituri este obţinută, în zonele cu dezvoltare agricolă redusă, din producţia de ţuică. Aceşti mici producători de ţuică şi rachiuri susţin că prevederile Codului Fiscal îi discriminează în raport cu producătorii din alte state UE, iar eliminarea accizei pentru cantităţile destinate consumului propriu şi simplificarea autorizării cazanelor ar avea un impact social şi turistic pozitiv. Consiliul pe produs „Alcool şi distilate, băuturi spirtoase, ţuică, rachiu şi vinars” arată că distileriile din sudul şi sud-vestul Germaniei, cu producţie redusă, sunt subvenţionate de la bugetul de stat. Totodată, autorităţile din Grecia accizează cu doar 50 la sută cantităţile de băutură tradiţională „uzo“ şi „anis“, indiferent de dimensiunea distileriilor, aceeaşi prevedere existând şi în Franţa, în ce priveşte „rhum-ul“ cu cel puţin 40 de grade alcoolice şi cu melasă de la trestia de zahăr”, a argumentat parlamentarul liberal în documentul oficial înaintat conducerii MADR.
În finalul interpelării, senatorul botoşănean a adresat mai multe întrebări ministrului Agriculturii:
„1. Ce intenţii are MADR pentru a proteja şi stimula aceşti mici producători agricoli?;
2. Care este situaţia producătorilor de băuturi spirtoase, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Botoşani?;
3. Există astfel de produse în România care să beneficieze de denumirea de produs tradiţional protejat în Uniunea Europeană, şi dacă da, care sunt acestea?”.
„Producătorii de ţuică din au propus în repetate rânduri factorilor decizionali ai statului modificarea sistemul de accizare a micilor producători de ţuică, palincă sau rachiu, prin eliminarea taxei pentru producţia de până la 700 de litri şi aplicarea unei cote de numai 50 la sută din acciză la cantităţile între 700 şi 1.000 litri. Aceştia mai doresc şi simplificarea procedurilor de autorizare a instalaţiilor (cazane) deţinute de producători, ca un act reparatoriu necesar pentru micii producători români de ţuică şi rachiuri. Sprijinirea producătorilor, mai ales a celor din zonele defavorizate din punctul de vedere al nivelului de trai al populaţiei, cum este şi judeţul Botoşani, ar avea un impact extrem de pozitiv în domeniul social, şi ar contribui şi la dezvoltarea turismului rural. Sper ca domnul ministru să ţină cont de solicitările mele şi să adopte măsurile de susţinere a acestor oameni, care doresc doar să trăiască din muncă cinstită”, a conchis senatorul liberal Costel Şoptică
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024