Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care s-a aprobat primul act normativ care prevede asigurarea de servicii de sănătate în sistem integrat pentru persoanele și grupurile vulnerabile de la nivelul fiecărei localități din România.
„Am reușit împreună cu Guvernul Grindeanu să realizăm prima lege pentru asistența medicală a comunităților locale. Am pornit acest demers din 2013 în primul mandat de parlamentar când am arătat importanța dezvoltării unei rețele naționale de unități de asistență medico-socială, astfel încât persoanele vârstnice din mediul rural să aibă acces la o îngrijire medicală minimă. Vreau să mulțumesc botoșănencei Lidia Onofrei care a fost persoana din partea Ministerului Sănătății care a redactat o mare parte a normelor acestei legi. Prin adoptarea acestui act normativ se va rezolva și problema standardelor de cost, astfel încât să se asigure finanțarea integrală pentru funcționarea unităților de asistență medico-socială din toate județele. Executivul anterior condus de Dacian Cioloș nu a fost interesat de promovarea acestui proiect de lege și nu a făcut nimic pentru a asigura fondurile de cheltuieli pentru salarizarea personalului medico-sanitar, pentru medicamente și materiale sanitare, deși au fost făcute solicitări în acest sens, din partea unităților medico-sociale și a Direcției de Sănătate Publică Botoșani. În urma demsersurilor efectuate la ministrul Finanțelor din Guvernul trecut, abia la sfârșitul anului 2016, după mai multe solicitări pe care le-am făcut personal, în ultimele ședințe ale fostului Guvern s-a aprobat majorarea standardelor de cost.”, a declarat Tamara Ciofu.
Actul normativ emis de Guvern care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului are ca scop reglementarea asistenței medicale comunitare la nivelul fiecărei localități. Astfel, vor fi înființate centre comunitare integrate pentru creșterea accesului grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate și educație. Personalul din domeniul asistenței medicale comunitare va lucra în colaborare cu medicii de familie, cu cei din cadul serviciului public de asistență socială și cu alți reprezentanți de la nivel local care oferă servicii sociale, de sănătate și educaționale.
„Cel mai important lucru este că acum avem un cadru legal complet prin care putem să identificăm problemele medico-sociale ale comunității, să acționăm direct prin asistenții comunitari și personalul medical. Această lege pune accent în special pe furnizarea de servicii de prevenție și creează normele de bază pentru desfășurarea activităților de vaccinări, realizarea de programe de screening populațional și implementarea programelor naționale de sănătate. În același timp are loc o mai bună relaționare cu medicul de familie care este înștiințat de cazurile suspecte de boli transmisibile, sunt supravegheate gravidele cu risc medical sau social. Totodată se promovează practicile corecte de nutriție a sugarului și a copilului mic prin efectuarea de vizite periodice la domiciliu și prin urmărirea aplicării măsurilor terapeutice recomandate de medicul specialist”, a declarat deputatul social-democrat.
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
RAZII astăzi în jurul școlilor: Elevi duși cu Poliția la ore, mașini verificate și amenzi date
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Sfaturi să joci responsabil la păcănele online
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Două mașini izbite la Lebăda, bărbați duși imediat la spital
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile