Agricultura botoșăneană prezintă la ora actuală contraste puternice, situându-se între cele două extreme, de la exploatații agricole performante, similare celor din UE, la ferme care se află în pragul falimentului sau la limita subzistenței, se arată într-un comunicat de presă.
Sub-măsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală este una dintre cele mai bune măsuri de finanțare care se adresează fermierilor ce dețin exploatații de dimensiuni mai mici, aceștia având posibilitatea să primească un ajutor financiar nerambursabil de până la 15.000 de euro, fiind astfel susținuți să dezvolte afaceri agricole viabile și să identifice noi oportunități de valorificare a producției, în contextul economic actual.
„Suntem în plină perioadă de depunere a cererilor de finanțare prin PNDR. Acum este momentul să-i ajutăm pe fermierii botoșăneni. Tocmai de aceea mi-am propus ca până la data de 31 iulie a.c, termenul de închidere a sesiunii de depunere a proiectelor, să organizez activități de instruire în toate comunele județului Botoșani, unde voi invita persoanele care se încadrează în criteriile de eligibilitate ale măsurii, pentru a le oferi consilierea necesară în vederea depunerii dosarului.” – a declarat senatorul PSD Lucian Trufin.
Pentru a veni în sprijinul potențialilor solicitanți ai finanțărilor PNDR, senatorul PSD a organizat deja, prin intermediul cabinetului parlamentar și cu sprijinul autorităților locale din comunele Vlăsinești, Hănești, Cordăreni, Drăgușeni și Mileanca,o serie de activități de informare care s-au bucurat de o prezență numeroasă din partea fermierilor, urmând să se întâlnească la finalul acestei săptămâni la Lunca, Todireni, Răuseni și Dângeni, cu toți cei interesați de sub-măsura 6.3.
„Printre prioritățile înscrise în calendarul activităților pe care le întreprind în calitate de secretar al comisiei de agricultură din Senat, se află promovarea acestei sub-măsuri importante pentru dezvoltarea mediului rural și sprijinirea în mod principal a fermelor mici, pentru ca acestea să se dezvolte cu bani europeni. Acest lucru se poate concretiza mai repede, cu atât mai mult cu cât, modificările din Ghidul solicitantului au redus dimensiunile economice ale fermei de la 8000 SO cât era în trecut la 4000 SO, permițându-le și celor care dețin exploatații mici să devină eligibili.” – a mai spus senatorul Lucian Trufin.
Parlamentarul a precizat că fermierii au nevoie de timp pentru a se familiariza cu proiectele europene, de aceea rolul autorităților locale, al firmelor de consultanță și al instituțiilor care eliberează documentele necesare depunerii dosarului cererii de finanțare este esențial pentru bunul mers al lucrurilor și pentru absorbția în proporție cât mai mare a fondurilor destinate dezvoltării mediului rural.
În privința evenimentelor politice din Capitala României parlamentarul botoșănean este tranșant - „Eu îmi fac datoria cu conștiinciozitate, iar disensiunile de la București nu mă opresc să-mi duc misiunea mai departe și să îmi respect promisiunile față de cei care m-au votat”.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024