Deputatul PSD Mihael Huncă a adresat marți o invitație tuturor tinerilor botoșăneni să utilizeze creditele, cu dobândă zero, garantate de Guvern, pentru a urma cursuri de formare profesională sau de studii aprofundate.
Este vorba de Programul „Împrumuturi fără dobândă” care va fi aprobat de Guvern, prin Ordonanță de Urgență, în cursul acestei săptămâni.
„Toți tinerii botoșăneni cu vârsta între 16 și 26 de ani au posibilitatea de a obține credite cu valoarea până în 40.000 lei pentru a face cursuri de specializare în diverse profesii sau pentru a urma studii aprofundate de tip doctorat sau MBA. Iar eu îi invit să profite de această șansă și să facă o investiție în ei înșiși pentru că în acest interval de vârstă se vor defini profesional pentru tot restul vieții și e important să înceapă cu dreptul”, a declarat Mihaela Huncă.
În opinia social-democratei, noul program anunțat de Guvern reprezintă cea mai ambițioasă inițiativă pentru pregătirea tinerilor pentru piața muncii.
„Este o șansă importantă pentru tineri, iar eu cred că în loc să plece în străinătate, ar fi o alegere mult mai înțeleaptă să apeleze la un astfel de credit și să își facă o meserie sau o profesie bună, care să le asigure venituri decente, în România, pentru tot restul vieții. E cel mai ambițios program guvernamental pentru determinarea tinerilor să rămână acasă”, a explicat Mihaela Huncă.
Deputatul PSD a precizat însă că programul se adresează și persoanelor cu vârsta între 26 și 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și specializare profesională.
Potrivit programului, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, vor putea accesa credite de până la 40.000 lei, garantate în proporție de 80% de către stat. Dacă se angajează, tânărul mai poate extinde creditul cu încă 20.000 lei. Beneficiarul nu va plăti nici dobândă, nici comisioane bancare, plata acestora va fi asigurată de către stat. Dacă nu este angajat, tânărul care accesează un astfel de credit va trebui să fie însoțit de un co-debitor, care poate fi unul dintre părinții săi sau o altă persoană. Creditul este acordat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de grație de 5 ani, ceea ce înseamnă că prima rată va trebui plătită abia după ce tânărul își termină cursurile sau școala pentru care a solicitat fondurile.
Beneficiarul nu primește însă efectiv banii, ci merge la bancă pentru decontarea facturilor sau a unor plăți directe pe baza facturilor pro-forme pentru următoarele tipuri de cheltuieli: plata cursurilor de calificare/specializare/pregătire profesională, taxe de studii aprofundate de tip master, doctorat sau MBA, plata cărților, rechizitelor, plățile privind costurile cu chiria, utilitățile sau transportul pentru urmarea cursurilor.
Creditul însă poate fi folosit în plus și pentru alt tip de cheltuieli din domeniul cultural sau sportiv (abonamente la cinema/teatru/operă/bibliotecă, articole sportive), dar și calculatoare, imprimante, softuri și, nu în ultimul rând pentru plata unei părți din construcția sau achiziția unei locuințe.
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024