Deputatul PSD Costel Lupașcu a declarat marți, printr-un comunicat de presă, că operaționalizarea sistemului de raportare a stocurilor de produse farmaceutice permite acum Ministerului Sănătății să aplice ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul, așa cum s-a promis în programul de guvernare.
Parlamentarul social-democrat, consideră că noul mecanism pus în funcțiune de Serviciul de Telecomunicații Speciale la începutul lunii martie, permite prevenirea exportului paralel de medicamente ieftine
„Principalul obstacol în ieftinirea medicamentelor inovative care pot fi produse fără restricții de proprietate intelectuală era exportul paralel. Dacă scădeam prețul cu 35% cum ne-am propus, exista riscul ca unii rechini farmaceutici să cumpere din farmacii aceste medicamente în cantități mari, pentru a le revinde în vestul Europei la prețuri de trei-patru ori mai mari. Acum însă Ministerul Sănătății poate monitoriza stocurile de medicamentele și poate interzice exporturile pentru a preveni dispariția de pe piață a acestor medicamente”, a declarat Costel Lupașcu.
Deputatul social-democrat consideră că în pofida unor prețuri mai scăzute la medicamente față de alte state din Uniunea Europeană, pacienții români au încă un acces foarte limitat la medicamentele inovative de bună calitate, fiind deci necesară măsura de ieftinire cu 35% anunțată de Ministerul Sănătății.
„Ni se spune mereu că avem cele mai mici prețuri la medicamente din Europa. Dar se omite faptul că avem și cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. Sunt mulți pacienți care, la prețurile actuale, nu își permit să cumpere medicamentele inovative de calitate. Consider deci că măcar în cazul acelor produse care ies din perioada de copyright să se aplice acea ieftinire de 35%”, a spus Lupașcu.
Referitor la obiecția că o astfel de interdicție a exportului de medicamente ieftine ar contraveni principiilor pieței comune din Uniunea Europeană, care prevăd liberul comerț și export sau import al produselor, deputatul PSD a argumentat că protecția sănătății publice poate reprezenta un motiv temeinic pentru restricționarea acestei activități.
„În Tratatul European, la articolul 36, se prevede că un stat membru poate interzice sau restricționa exportul unor produse dacă prin această măsură se vizează un obiectiv privind protecția sănătății publice a propriilor cetățeni”, a explicat Lupașcu.
Începând cu data de 1 martie 2017, a intrat în funcțiune mecanismul de raportare a stocurilor, la care sunt obligați să adere toți producătorii și distribuitorii de medicamente. În acest fel, Serviciul de Telecomunicații Speciale, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului vor putea monitoriza fluxurile de medicamente din momentul intrării pe piață, până la farmacie și la pacient. Astfel, în cazul în care se constată că stocurile la anumite medicamente scad sub un nivel minim care poate afecta cererea internă, atunci Ministerul Sănătății poate dispune interzicerea temporară a exportului pentru acele produse.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că va aplica sancțiuni, mergând până la ridicarea autorizațiilor, pentru cei care nu vor adera la sistemul de raportare a stocurilor.
Botoșănean prins BĂUT la volan după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024