Senatorul Lucian Trufin susține cauza fermierilor mobilizați, vineri, în punctele de trecere a frontierei, într-un prim demers menit să atragă atenția autorităților europene asupra unor decizii care prejudiciază agricultura și producătorii României.
Parlamentarul botoșănean este solidar cu protestatarii ale căror revendicări vizează suplimentarea despăgubirilor acordate de Uniunea Europeană pe fondul schimbărilor economice generate de războiul din Ucraina. Fermierii români sunt nemulțumiți de devalorizarea cerealelor, după ce Ucraina a primit derogări să exporte produse agroalimentare fără taxe vamale.
Ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina, România a primit ajutoare de doar 10,5 milioane de euro, din suma totală de 56,3 milioane de euro alocată de UE, în timp ce restul banilor au fost distribuiți către Polonia și Bulgaria.
„Fermierii blochează vămile pentru că sunt amenințați de importul masiv și pe nedrept defavorizați de autoritățile europene. Decizia Comisiei Europene a fost un act de descurajare a producătorilor români, care suferă de pe urma măsurilor de susținere aplicate Ucrainei. Sprijinul acordat unui stat aflat într-o situație de agresiune trebuie continuat, dar nu cu sacrificiul unor victime colaterale, nu cu prețul înfrânării propriei economii, nu cu amenințarea securității alimentare interne”,
a declarat Lucian Trufin, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Senat.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor, la inițiativa ministrului Petre Daea, Guvernul a suplimentat măsura de sprijin din bugetul național cu încă 10 milioane de euro, dublând astfel suma acordată sectorului agricol. Ca urmare a intervenției autorităților române, Comisia Europeană pregătește un al doilea pachet de despăgubiri și promite majorarea sprijinului financiar.
„Pur și simplu nu se mai poate continua actualul acord privind cerealele din Ucraina, care efectiv falimentează sistemul nostru de comercializare a produselor agroalimentare. Noi suntem într-o piață unică, avem reguli, trebuie să respectăm niște standarde de producție, ceea ce implică niște costuri. Dacă nu vom lua măsuri, ne vom confrunta cu falimente în lanț ale fermierilor afectați și nu vom mai avea ce să punem pe masă. Fermierii ucraineni trebuie ajutați să-și vândă producția în țările terțe și noi să asigurăm doar tranzitul. Este legitim ca producătorii români să solicite corectarea distorsiunilor de piață, este firesc ca înțelegerea dintre state să nu fie decontată de oamenii a căror activitate asigură stabilitatea economică internă”,
a adăugat parlamentarul Lucian Trufin.
Organizatorii protestelor din vămi semnalează, de asemenea, probleme generate de strategiile și reglementările ecologice ale Comisiei Europene și inechitățile comerciale internaționale, care pun în dificultate producătorii români.
ACUM: Ofertă social democrată pentru Parlamentul României – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Prime uriașe pentru o victorie cu FCSB: Iftime a anunțat CÂȚI bani vor lua jucătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024