Cel mai așteptat concert al iernii, pentru creștinii din Botoșani, este cel aflat sub binecuvântarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, păstrat în fiecare an sub mesajul ”Bucuria Nașterii Domnului”.
Luni, 19 decembrie, sute de oameni au intrat în sala Casei de Cultură a Sindicatelor ”Nicolae Iorga” din Botoșani, nu puțini fiind cei care, la ora 18.00, au aflat că nu se vor mai putea bucura de colinde din lipsă de locuri.
Atmosferă de sărbătoare creștină, zeci de preoți din parohiile județului, sumedenie de copii mari și mici. Costume populare amestecate cu straiele preoțești, chipuri zâmbitoare și murmur de cântec. Scena pregătită într-un mod inedit, cu un decor format din brazi ornați cu îngeri albi și elemente specifice Crăciunului.
Invitat de seamă a fost anul acesta Arhimandritul Efrem Vatopedinul, stareţul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, care a sosit însoțit de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și alți oaspeți, mireni sau călugări. De asemenea, în sală s-au aflat și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, și Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Au evoluat în fața publicului numeros Corul „Anima Musicae” al Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Corul de fete al Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, Corul „Filotheos” al Seminarului Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” Botoșani și, respectiv, Corul „Heruvimii” al Protopopiatului Botoșani.
Gazdă a evenimentului a fost de această dată pr. prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani.
Dintru început, publicul a fost invitat să fie părtaș la cele pregătite pentru o seară de colinde, în fapt un program ”de întărire și în același timp de preamărire a Lui Dumnezeu”.
”Troparul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos vorbește despre lumina ce îi călăuzește pe magi și care îi învață pe ei cum să descopere adevărata Lumină a vieții care este Hristos. Textele liturgice ale sărbătorii Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos sunt pline de taină, sunt pline de sens, au un miez și o substanță care descoperă ceea ce mintea nu poate să înțeleagă. În cadrul colindelor pe care le cântăm și în cadrul bisericii noastre nu vorbim despre Nașterea lui Hristos doar ca un eveniment istoric. Istoric îl încadrăm... Dar prin colinde se accentuează prezentul continuu, pentru că astăzi s-a născut Hristos, Mesia chip luminos”, a rostit pr. prof. Daniel Dascălu.
Primul grup coral care a urcat pe scenă a fost cel al Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, coordonați de prof. Alexandru Mocanu. Însă înainte ca liceenii să colinde, publicul a avut parte de un moment încărcat de emoţie. Patrik Mihail Petrescu, elev în clasa a VIII-a a Liceului de Artă, acompaniat de prof. Cristian Lungu, a interpretat ”Balada” lui Ciprian Porumbescu.
”Colindele sunt specifice creștinilor, nu doar nouă, românilor. De colindat colindă marea majoritate a popoarelor creștine din lume. Însă fiecare dintre aceste popoare păstrează o notă specifică a melodicității, a armoniilor, a instrumentelor care însoțesc colindele, dar mai interesant este faptul că încearcă să păstreze același subiect. Temele pe care colindele românești le propun sunt dintre cele mai interesante și provocatoare. Foarte vesele, foarte dinamice, dar pot să fie și foarte triste, destul de profunde, pentru că îl îndeamnă pe om să pătrundă în inima lui, acolo unde numai Dumnezei îi știe taina. Teme care prevăd nu doar bucuria , ci și îndemnul la căutarea sensului vieții fiecăruia dintre noi”, a adăugat pr. Daniel Dascălu, spre mai buna receptare a colindelor ascultate.
Scena a fost apoi ocupată de Corul de fete al Liceului Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani, coordonat de prof. Laurențiu Palade. Sute de oameni s-au ridicat în picioare atunci când prof. Laurențiu Palade a îndemnat la rugăciune pentru copiii din Botoșani care au fost victimele accidentului de autocar de la Pașcani.
”În urmă cu câteva zile, un grup de copii care mergeau în țară să arate tradițiile din Botoșani au fost victimele unui accident. Înalt Preasfințite Părinte, binecuvântați o rugăciune, să o facem pentru sănătatea lor”, a rostit pe scenă prof. Laurențiu Palade.
Programul a continuat cu colindele aduse de Corul „Filotheos” al Seminarului Teologic Liceal ”Sf. Gheorghe” Botoșani, coordonat de prof. Gheorghe Bulboacă și susținut deopotrivă de prof. Răzvan Serafim, de la Seminarul Teologic Dorohoi, și părintele Dumitru Anușca, absolvent al Seminarului Teologic Botoșani.
Finalul programului de colinde a aparținut Corului ”Biruitorii” al preoților din Protopopiatul Botoșani, dirijor părintele Emanoil-Vasile Crețu. Publicul a avut parte de o suită de colinde, printre care ”Crăciunul”, compus de prof. Horațiu Alexandrescu, o cântare dirijată de pr. Olivian Sandu, avându-i ca soliști pe pr. Emanoil-Vasile Crețu, pr. Bogdan Zara și pr. Constantin Leonte.
Elementul inedit al manifestării din acest an a fost reprezentat de prezența Arhimandritului Efrem Vatopedinul, stareţul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, care a adresat spre final un cuvânt de folos publicului prezent, în cadrul unei mini-conferințe.
FC Botoșani a împrumutat un fundaș central în vârstă de 24 de ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Botoșănean amendat cu 1.500 de lei după ce a făcut „prostii” la ghena de gunoi
Oana Sava
Jan 16, 2025
MINUNE: O femeie și-a uitat poșeta pe o bancă în Centrul Istoric și nimeni nu a furat-o
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile