Vineri, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, melomanii vor fi părtași la una dintre cele mai emoționante producții artistice.
Concertul de vineri, 28 ianuarie 2022, îl va avea ca invitat pe cornistul Petrea Gîscă, un artist cunoscut publicului botoșănean atât din activitatea solistică, precum și ca membru al orchestrei.
De data aceasta, însă, la pupitrul dirijoral se va afla Petre-Florentin Gîscă, nimeni altul decât fiul solistului.
(Petre Florentin Gîscă, dirijor)
Melomanii vor audia Concertul pentru corn și orchestră nr. 4, în mi bemol major, K. 495, de W. A. Mozart, precum și Simfonia nr. 104, în re major, de J. Haydn.
Mai mult, concertul de vineri seara, de la Botoșani, va constitui și debutul tânărului dirijor, Petre-Florentin Gîscă având, de altfel, un parcurs profesional aparte. Tânărul artist a mărturisit că așteaptă cu emoție evenimentul de vineri, scriind pe paginile de socializare: ”Un vis împlinit”.
Petre-Florentin Gîscă a studiat vioara la Colegiul Național de Artă "Octav Bâncilă" din Iași. Despre elevul de atunci, foștii colegi spun că ”juca fotbal și șah cu multă pasiune”. Dar că avea și o ”memorie incredibilă, o inteligență provocatoare”. Toți cei din jur așteptau ca Petre-Florentin Gîscă să se pregătească pentru o strălucită carieră de violonist.
Surpriza a venit la finalul liceului, când tânărul, ”după doar câteva luni de pregătire”, a susținut examenul la Medicină (Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași), facultate pe care a finalizat-o în 2021.
Între timp, însă, a revenit la vechea dragoste, susținând și examenul de admitere la Universitatea Națională de Arte "George Enescu" Iași, dar nu la vioară, ci la... dirijat-orchestră.
(Petrea Gîscă, profesor universitar, cornist)
Dacă Petre-Florentin Gîscă este la debut, tatăl său este unul dintre cei mai experimentați și mai respectați artiști, cu numeroase concerte, dar și cu o îndelungată activitate la catedră.
Născut pe 31 mai 1962 în comuna Horodniceni, județul Suceava, Petrea Gîscă a urmat cursurile Şcolii generale din localitatea natală, după care a studiat la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă” Iaşi (1973-1981). Şi-a desăvârşit studiile superioare de specialitate la Conservatorul „G. Enescu” (1981 -1985), facultate pe care a absolvit-o ca şef de promoţie.
În 1984 a obţinut o bursă de studii, urmând Cursurile de perfecţionare muzicală de la Lanciano - Italia, cu prof. Sigilfrido Covizzi, precum şi cursuri de orchestră şi muzică de cameră. În 1990 a participat la Cursurile de vară de la Bayreuth - Germania.
A obţinut titlul de Doctor în muzică (2009), cu summa cum laude (specializarea Interpretare muzicală).
Între 2011 – 2015 a fost prim cornist - colaborator permanent al Filarmonicii de Stat Botoşani.
A susţinut peste 70 de recitaluri şi a cântat, ca solist, 110 concerte cu toate orchestrele simfonice româneşti.
A susţinut recitaluri în ţară, în Germania şi Republica Moldova.
Este membru fondator al Cvartetelor de corni „Concertino”, ”Horn Quartett” (Botoşani), al Ansamblului de corni „Concertino” (ce cuprinde peste 30 de cornişti) şi membru al Trio-ului „Academica” al UNAGE. De asemenea, în prezent este profesor universitar doctor la Univ. de Arte „G. Enescu” Iaşi (2015 - prezent, corn, trombon - master, muzică de cameră).
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Tragedie în judeţul Botoşani: Accident mortal produs de un tânăr de 18 ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Șofer amendat cu 2.000 de lei de un echipaj de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Șeful județului cu căciulă de miel: Vă spun ceva care nu vă place – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile