Concertul săptămânal al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani a fost, vineri seara, unul aparte. Melomanii au avut parte de un recital cameral cu cinci instrumentiști din Brașov.
În lipsa orchestrei simfonice, care a evoluat alături de trupa Holograf, la Bucureşti, în mica sală de la Botoşani au răsunat ritmuri de ragtime sau jazz, în interpretarea instrumentiştilor care compun Academic Clarinet Cvintet.
Melomanii au avut parte de muzică de Sabin Păutza, Scot Joplin, P.R. Buttall, Romeo Cozma, Steve Tayton, E. Ory, S. R. Henry, Astor Piazzolla, Henry Mancini, George Botsford, J. Spikes, P.M.Vârlan.
Seara a fost construită, în mare parte, pe arhitectura lucrărilor lui Scott Joplin, compozitor şi pianist afro-american, faimos pentru contribuţia la popularizarea stilului de muzică ragtime, considerat a fi un precursor direct al jazz-ului. De altfel, stilul ragtime, născut din fuziunea folclorului negru cu muzica de dans a albilor, a creat în sala prea puţin populată a Filarmonicii Botoşani o atmosferă veselă şi optimistă, un aer jucăuş împletit cu uşoara melancolie a muzicii de dinaintea Primului Război Mondial.
Publicul din Botoşani au ascultat, din repertoriul lui Scott Joplin, ”The Entertainer”, ”Pleasant Moments”, dar şi ”The Sycamore”.
Aplaudate îndelung au fost şi lucrările lui Steve Tayton (”On the Sand”, ”Work Aut”) sau Henry Mancini (cunoscuta ”The Pink Panther”).
O surpriză în program a constitut-o, pentru melomanii botoşăneni, şi lucrarea ”Oblivion”, de Astor Piazzolla.
Clarinetistul Iulian Rusu a reușit să creeze o seară relaxantă, într-o atmosferă caldă. Deși cunoscută și familiară, muzica s-a arătat publicului meloman într-o formă nouă, proaspătă, într-o interpretare mai puțin obișnuită, pornind de la Piazzola sau Mancini, până la Sabin Păutza sau George Botsford.
Academic Clarinet Cvartet a luat fiinţă în anul 2008, la iniţiativa clarinetistului Iulian Rusu. Cu artişti profesionişti, valoroşi, Academic Clarinet Cvartet a susţinut numeroase recitaluri în ţară şi în străinătate. Repertoriul formaţiei cuprinde lucrări care aparţin ”tuturor stilurilor şi epocilor creatoare, opusuri bine alese şi interpretate într-o manieră personală”, bazată pe calitate artistică şi standarde interpretative ireproşabile.
Toate aceste calităţi au contribuit la afirmarea ansamblului, făcând ca într-o perioadă scurtă de timp să devină cunoscut şi apreciat.
Iulian Rusu a început studiile muzicale pe când avea doar 9 ani, alegând ca instrument principal clarinetul. Mai târziu a urmat cursurile la Facultatea de Muzică din Braşov, iar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti s-a specializat în dirijat orchestră (clasa prof. Cristian Brâncuşi).
Alături de el, pe scena Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, s-a aflat clarinetistul Emil Lancea. Deţinător al unei diplome de interpretare muzicală obţinută la Boston University, College of Fine Arts, precum şi al unui Certificat artistic de la Conservatorul Lausanne din Elveţia.
Marius Oprea, la clarinet bas, este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
La percuţie, Ovidiu Nauncef. A studiat, de asemenea, la Facultatea de Muzică din Braşov, oraş în care este, din 1997, şi membru al Filarmonicii.
Sergiu Poparad este, din 2017, student al Facultăţii de Muzică, secţia Interpretare Muzicală -clarinet, din cadrul Universităţii din Braşov.
Concertul următor are loc joi, 27 februarie 2020, de la ora 18.30. Sub bagheta lui Cosmin Morariu, cu Virgil Florin Prisacariu - contrabas, orchestra Filarmonicii George Enescu Botoşani va interpreta lucrări de J. Sibelius, G. Bottesini şi L. van Beethoven.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile