O întâlnire cu părintele Arhidiacon Adrian Sorin Mihalache este, în orice paradigmă te-ai situa, menită să zguduie mentalitățile și să le reașeze pe un făgaș proaspăt, înnoitor.
Licențiat în Matematică și Teologie, cu Master în psihologie, filosofie, teologie și fizică teoretică, dar și doctor în Filosofie (Magna cum laude, cu teza ”Dimensiunea cosmică a persoanei”) și doctorand în Științe medicale, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă, părintele arhidiacon Adrian Sorin Mihalache este deopotrivă și membru al Societății Naționale de Neuroștiințe din România.
Cu toate acestea, Adrian Sorin Mihalache nu este ceea ce s-ar putea numi un teoretician al disciplinelor parcurse, dimpotrivă. Solicitat deseori să susțină conferințe pe varii și scotocitoare teme, a știut mereu să ”supună” știința și să o așeze în calapodul fiecărei abordări umane.
Recunoaște că cea mai mare provocare, de la care au și pornit numeroase curiozități și studii, a venit din nevoia de a-și înțelege şi ajuta din calitatea de părinte cei patru copii, dintre care trei aflaţi la vârsta adolescenţei.
Duminică, 27 noiembrie 2022, chiar de ziua sa de naștere, părintele Adrian Sorin Mihalache a petrecut mai bine de trei ore alături de botoșăneni, în sala de conferințe a Bisericii ”Vovidenia”, o întâlnire a cărei gazdă și moderator a fost preotul paroh Partenie Apostoaie.
Un public numeros, în care s-au regăsit de la copii și adolescenți până la tineri și vârstnici. Unii părinți, alții profesori, psihologi, medici, interesul asupra temei propuse fiind unul major: ”Părinți și adolescenți: război și pace”. Mai exact, despre particularitățile neuropsihologice recent descoperite privind adolescența și relevanța lor pentru o viață mai bună.
O abordare interdisciplinară, un parcurs care, deși aflat sub auspiciile credinței, s-a bazat pe adevărurile științifice probate, mai întâi, din postura de părinte și apoi aduse în spațiul public.
Părintele diacon Adrian Sorin Mihalache a reușit ca, prin termeni de specialitate așezați într-un discurs pe înțelesul tuturor, să ofere soluții la situații aparent fără ieșire, dar și să aducă în prim-plan problematici care, nerezolvate, pot produce blocaje grave sau consecințe greu de remediat.
Potrivit pr. Partenie Apostoaie, prin evenimentul de duminică, Biserica Vovidenia reia conferințele începute în urmă cu câțiva ani.
”Tema din seara aceasta era de mult programată. Poate că ar fi trebuit să tratăm o temă specifică postului Nașterii Domnului Iisus Hristos sau legată de sărbătoarea Crăciunului. Dar și tema din seara aceasta, oarecum, face o legătură... Dintotdeauna au existat probleme, dar parcă în ultima perioadă acest conflict între generații, aceste probleme sunt mai evidente. Vrem o viață mai bună, vrem o viață mai frumoasă, și de aceea părintele profesor ne va deschide câteva perspective. Să nu credem că după această conferință toate problemele dintre mine și fecior, dintre mine și fată se vor rezolva de la sine. Sunt probleme pe care le știm, dar sunt altele pe care le descoperim, mai ales soluții la rezolvarea acestor tensiuni”,
pr. Partenie Apostoaie
Părintele arhidiacon Adrian Sorin Mihalache și-a manifestat dintru început bucuria de a se afla la Botoșani, loc de care este legat în special prin părinții din Vorona.
”Mă leagă foarte multe de Botoșani. La mică distanță de locul acesta, la 20 de minute de mers cu mașina stau părinții mei, acolo l-am cunoscut mai bine și pe părintele Partenie, care i-a călăuzit spiritual în perioada cât a fost acolo. De atunci ținem legătura strânsă, acum s-au mai adăugat rudenii spirituale. Am botezat o fetiță în Iași ai cărei părinți au venit aici, în Botoșani, deci sunt din ce în ce mai multe motive să vin aici, în județ. Cine știe, poate peste câțiva ani ne mutăm cu totul aici...”,
arhidiacon Adrian Sorin Mihalache
Conferențiarul serii de duminică a oferit apoi o lecție de smerenie creștină, justificând totodată tema aleasă pentru dezbatere.
”Eu nu sunt preot, eu sunt diacon. Diaconul este mult mai mic în biserică decât diaconul, dvs. cred că știți, dacă nu vă devoalez: diaconul nu spovedește, plus diaconul este mic pentru că primește binecuvântare de la părinte să facă tot ce face în biserică și peste cinci minute binecuvântarea nu mai este valabilă. Diaconul nu se poate îmbrăca două duminici la rând cu binecuvântarea de săptămâna trecută. Trebuie să ia din nou binecuvântarea pentru a-și pune veșmintele. Deci diaconul este mic. Și spun că este mic pentru că vreau să introduc în discuție faptul că lucrurile pe care le voi spune nu sunt din experiența duhovnicească pe care aș avea-o dacă aș spovedi. Și de aceea părinții care spovedesc tinerii și care îi spovedesc și pe părinții lor au considerabil mai multă experiență, cel puțin în anumite privințe decât am eu”,
arhidiacon Adrian Sorin Mihalache
Un diacon care, însă, este tată pentru patru copii. O experiență care însumează mii de ore de ”specializare”, zile și nopți de observare și de învățare ”practică”.
”Vin totuși cu o experiență în spate, vorbind despre adolescenți, și nu doar din faptul că am patru copii, dintre care trei sunt adolescenți, trei băieți: 14, 18 și 20 de ani. Ei m-au și adus în situația de a mă apuca de citit și de a înțelege despre ce este vorba în adolescență, pentru că educația adolescenților este o poveste total diferită decât educația copiilor. Acei părinți care cred că doar cu experiența de părinte de până la 9-10 ani pot să acopere nevoia de educație de la 10-11 încolo, acești părinți care consideră că experiența lor de creștere a copiilor în prima parte a vieții copiilor este suficientă ca să acopere și această educație a adolescenților se înșală. Adolescenții sunt alți oameni. Ei nu mai sunt copii. Eu nu sunt nici adulți”,
arhidiacon Adrian Sorin Mihalache
Nevoia de a se dezvolta în plan personal pentru ca, în acest fel, să își ajute propriii copii, l-a determinat ulterior să susțină ateliere destinate părinților cu copii adolescenți, dar și adolescenților. Și nu doar din țară, ci și de peste hotare.
”În ultima perioadă am făcut ateliere cu aproape 600 de părinți, multe dintre ateliere sunt online, altele față către față. În general sunt ateliere cu părinți români care trăiesc în țară sau în diaspora: Europa și SUA. Am participanți la ateliere și din Canada, și din SUA, de curând am desfășurat ateliere cu părinții adolescenților inclusiv în Statele Unite față către față. În ultima perioadă s-a acumulat foarte mare, largă tematică legată de adolescență.
Pe de altă parte, susțin în continuare ateliere dedicate adolescenților. Ateliere despre dezvoltarea performanței, despre îmbunătățirea atenției, despre creșterea capacității de comunicare. Cumva am ajuns în zona aceasta forțat de copiii mei. Câte ceva din ce am reușit să strâng în această perioadă de timp am venit să împărtășesc și cu dvs.”,
arhidiacon Adrian Sorin Mihalache
Aspectele abordate au fost diverse, ele aducând în atenție noile paradigme în care se situează adolescenții în diferite etape de dezvoltare, tensiunile din familie, conflictele cu mize războinice, detensionarea acestora, dar și soluții la probleme. O viziune creștină cu o abordare științifică, ținând cont de evoluția cercetărilor medicale și nu numai.
”Medicina a făcut niște progrese extraordinare și vine cu descoperiri, cercetări, rezultate care scot la iveală lucruri pe care nu le știam. Anumite mituri pe care multă vreme noi le-am crezut sau le-am citit sunt astăzi demontate de știința medicală, pe baza experimentelor și a cercetărilor de laborator. Asta ne va ajuta mai mult să înțelegem, dacă suntem adolescenți, de ce suntem așa, ce avantaje avem și ce pericole ne pasc. Dacă suntem părinți, ce putem face în această perioadă, cum putem să ne folosim cât mai mult de aceste momente în așa fel încât să fim de maxim ajutor pentru copiii noștri”,
arhidiacon Adrian Sorin Mihalache
De ce război și de ce pace?
”Sunt câteva caracteristici ale adolescenței care au fost și confirmate experimental, dar erau și cunoscute de către noi, ca părinți, de către bunicii noștri care i-au educat pe părinții noștri, de către profesori în general, de către preoți duhovnici care au avut și vor avea pe mâini părinți de adolescenți și adolescenți la spovedanie. Cu toții, că am trecut noi înșine prin perioada adolescenței sau suntem părinți, știm deja că unele caracteristici ale adolescenților pun o tensiune foarte mare între ei și părinți. Sunt multe motivele pentru care am putea ajunge în tensiune cu propriul nostru copil”,
arhidiacon Adrian Sorin Mihalache
Părintele a făcut apoi referire la trei dintre motive, plecând de la dorința de autonomie a adolescentului, trecând prin ignorarea sau contestarea valorilor familiei și ale tradiției și ajungând la anturajul adolescentului.
”Adolescentul simte nevoia să fie altfel tratat, pentru că este altă persoană. Pentru că semnalmentele biologice se schimbă prima dată. (...) O schimbare care nu vine doar cu lucruri bune, ci și cu anxietăți, tensiuni, nemulțumiri. Și este într-o perioadă ce poate dura luni sau chiar ani. În această perioadă de căutare nu îl ajută să aibă în preajma lui un părinte care să întrebe în fiecare zi: ce vrei să faci cu viața ta, de ce nu muncești, crezi că așa o să îți câștigi existența, crezi că așa se fac banii? Ei sunt într-o căutare, nu au găsit, iar noi îi grăbim de la spate. Și psihologii, experți în educația adolescenților, spun că părinții ar trebui să instaureze un moratoriu, adică o perioadă de timp în care noi așteptăm ca lucrurile să se coacă”,
arhidiacon Adrian Sorin Mihalache
La finalul întâlnirii, toți cei prezenți i-au cântat părintelui arhidiacon Adrian Sorin Mihalache ”La mulți ani!”.
Vom reveni în articole viitoare pe marginea tematicilor abordate în cadrul conferinței găzduită duminică, 27 noiembrie, de Biserica ”Vovidenia” Botoșani.
Harta șpăgii din spitale, procent ridicat la Botoșani – CLASAMENTUL
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un italian recunoscător a fost premiat pe scena teatrului: S-a spart zidul tăcerii – VIDEO
Oana Sava
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: „Te Deum” la Uspenia pentru marele poet Mihai Eminescu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: Jerbe de flori depuse la statuia lui Eminescu din curtea Bisericii Uspenia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile